Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramfors "snålast" mot funktionsnedsatta

Kramfors kommun satsar minst pengar av alla kommuner när det gäller boende för personer med funktionsnedsättningar.
Det gäller kostnaden per boende i servicebostäder. När det gäller gruppbostäder satsar man näst minst av alla.

Det här är två boendeformer som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Den enkla förklaringen till att det ser ut så här är att vi har så gamla och inte ändamålsenliga lokaler, säger Jonne Norlin som är ordförande för bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden i Kramfors.

Han säger att det visserligen är bra med låga kostnader men också att det inte får ske på bekostnad av vårdens kvalité – och utlovar en förbättring.

Statistiken över hur mycket kommunerna satsar på personer med särskilda behov kommer från rapporten "Kostnad per brukare", som Sveriges kommuner och landsting, SKL, just publicerat. Tanken med rapporten är att ge nyckeltal för jämförelser med andra kommuner i landet. Man kan även se hur kostnader kombineras med kvalité och hur kommunerna prioriterar sina resurser.

I undersökningen har 90 kommuner deltagit varav Kramfors och Härnösand finns med från Ångermanland.

När det gäller kostnaden per dygn för funktionsnedsatta som bor i gruppbostäder satsar Kramfors 1 852 kronor. Det kan jämföras med genomsnittet på 2 656 kronor. Härnösand är den kommun som satsar minst, 1 811 kronor. I vissa kommuner får kostnaden vara över 4 000 kronor per dygn och boende.

Ett annat nyckeltal gäller Kostnad per dygn och person i servicebostad för de vuxna som omfattas av LSS.

I Kramfors ligger den på 713 kronor, vilket är klart lägst av alla kommuner. I genomsnitt lägger de andra kommunerna ut mer än det dubbla.

Även när det gäller hur mycket pengar som går till daglig verksamhet hör Kramfors till de kommuner där kostnaden är som lägst.

Faktum är att av de tiotal olika nyckeltal som används ligger Kramfors på eller klart under genomsnittet av hur mycket som satsas i samtliga fall.

Enligt Jonne Norlin kommer Kramfors med all sannolikhet snart lämna platsen som den "snålaste" kommunen. Detta genom de investeringar i boenden som nu är i gång.

– Vi har påbörjat bygget av tre nya särskilda boenden. Dels nya boenden vid Magistern och Nybygget på Viktoriagatan, med fyra respektive fem platser, dels ett psykiatriboende på Hällgumsgatan.