Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramfors kommunvapen kråka eller skata?

Kramfors kommunvapen kråka eller skata?

Ska Kramforskråkan egentligen vara en Kramforsskata? Torsten Wiklander i Knäfta, Kramfors, har gjort upptäckter som han menar pekar i riktning mot att det är "fel fågel" som pryder Kramfors kommunvapen.Han grundar sin teori på två från varandra vitt skilda händelser.

Nyligen fick jag några böcker om Gudmundrå av Barbro Johansson som är mycket hembygdsintresserad. En bok från Gudmundrå hembygdsförening pryddes på framsidan av ett sigill med en fågel som helt klart är en skata.

När Torsten Wiklander städade på lon upptäckte han en grind som han inte hade sett på mycket länge.

Grinden hade suttit vid infarten till granngården som tidigare var prästgård och pastorsexpedition. När man byggde den nya vägen på 1950-talet så försvann infarten och grinden togs bort. Vi tog hand om den och lade den under lon där den varit i ett 50-tal år.

Med åren har grinden blivit tämligen rostig, men en detalj syns mycket tydligt en dekoration i form av en fågel.

Det var bara tre veckor mellan händelserna och jag kopplade direkt att det var samma skata som på sigillet.

Från sin ungdomstid minns Torsten också att hans mamma brukade tala om Gudmundråskatorna.

Det var ett uttryck som fanns då.

Han skulle inte protestera om kråkan fick lämna plats för skatan som symbol för Kramfors.

Skatan är en väldigt vacker fågel. Kråkan är något av en strykfågel som stryker omkring i hopar. Skatan är mer en stannfågel som i stort sett håller sig inom samma område och som jag tycker skulle passa bättre för kommunvapnet.

Torsten Wiklander är medveten om att det skulle bli en ganska stor operation för kommunen att byta fågel.

Men det skulle vara intressant om det finns någon som vet mer om det här, om det någon gång skett en förväxling mellan fåglarna.

Erik Åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to