Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramfors kommuns kändisar och deras antavlor visades upp på Arkivens dag

Arkivens dag firades den 11-12 november över hela Sverige. Så också i Kramfors, där Ådalens släktforskarförening passade på att visa upp ett stort antal antavlor över kända kommuninnevånare, från förr och nu.

Några av antavlorna visades även i fjol på föreningens 30-årsdag och på begäran, visades det alltså åter igen. Här kunde det hundratalet besökarna se kändisar som Anders Lundin, Tomas Ledin, Mats Jonsson och Ingmar Bergman. Sportstjärnor som Anna Olsson, Peter Forsberg, Magdalena Forsberg, Peter Göransson och skådespelare som Lena Endre och Birger Åsander, med flera.

En stor antavla med Tunsjösläktingar visades liksom bonden i Nensjö, som levde på 1500-talets mitt och som gett oss många kända ansikten genom tiderna; Magnus Uggla, Zarah Leander, Gösta Ekman, Selma Lagerlöf, bröderna Wallenberg, Pernilla Wahlgren och många, många fler!

Konstnärerna Albin Amelin och Johan Lundgren fanns med på egna antavlor liksom några ur bibliotekets personal, där Jimmi Edlund kunde ståta med att som 17:e generation vara släkt med birkarlen Olof i Öjebyn och hans sonson Andreas Nicolai som var hovpräst hos ingen mindre än Gustaf Wasa mellan 1555 till 1560, därefter kyrkoherde i Piteå. Han var den rikaste av alla präster i Norrland år 1571 (enligt taxeringen för Älvsborgs lösen) och ägde förutom ett stort antal djur även en såganläggning i Svensbyån.

Flygaresset William Yngve Andersson förärades denna gång med en egen monter där en modell av hans flygplan, en P-51 Mustang, visades upp tillsammans med en tidningsartikel och hans antavla. Andersson var Sveriges genom tiderna mest framgångsrike jaktpilot, när han under det andra världskriget, fick många luftsegrar.

Släktforskarföreningen fanns på plats och berättade för besökarna om forskning och det såldes tidningar och böcker. Arrangemanget var ett samarbete mellan ÅSF, Biblioteket/Konsthallen och Vuxenskolan.

Agneta Sjöberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel