Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramer historisk i holländsk trippel

Annons

Tomas Gustafsson fick ha rekordet i 26 år.

Nu delar han det med Sven Kramer.

Holländaren firade sitt andra raka OS-guld på 5 000 meter.

Nytt olympiskt rekord bjöd han också på, 27-åringen från Heerenveen. 6.10,76 runt ovalen i Adler Arena var nära fyra sekunder under hans tidigare rekord.

Det som kom i Vancouver för fyra år sedan.

Pressen på mig var skyhög. De senaste 48 timmarna har varit galna, verkligen tuffa, sade Kramer och berättade att han hade haft svårt att sova natten till lördagen. I fredags var det mycket oväsen i OS-byn och när du är pressad hindrar hjärnan dig från att somna.

Oväsendet inne i Adler på lördagseftermiddagen var desto behagligare. Det orangea inslaget i arenan var påtagligt och de holländska fansen lär spara biljetterna. Eftermiddagen bjöd på historia, dessutom flera gånger om.

Mycket att fira

Kramer blev blott den andre skridskoåkaren hittills att försvara ett OS-guld på distansen och delar bedriften med Tomas Gustafsson, som vann i både Sarajevo 1984 och fyra år senare i Calgary.

Han är också den tredje hittills att ta medalj på en och samma distans tre OS i rad eftersom han tog silver på 5 000 i Turin 2006.

Och på prispallen fick Kramer trängas med landsmännen, tvåan Jan Blokhuijsen (6.15,71) och trean Jorrit Bergsma (6.16,66). Första gången holländarna gjorde ett rent svep var i Nagano, Japan. Då på 10 000 meter. Gianni Romme, Bob de Jong och Rintje Ritsma fixade trippeln för 16 år sedan.

Kramer jagar även guldet på dubbla distansen i Adler. Där vill han även ha revansch för fiaskot i Vancouver. Inte Kramers. Han gjorde vad han skulle. Det gjorde inte tränaren Gerard Kemkers. Förmodligen finns det ingen som så hett önskar att Kramer vinner när det är dags den 18 februari. Kemkers har levt med sitt tränarlivs värsta misstag i fyra år.

Åkte fel i Vancouver

Så här var det: Kramer trodde att han vunnit sitt andra guld i Vancouver - på en olympisk rekordtid. Det var bara det att Kemkers visat in honom på fel spår på 17:e varvet.

Kramer diskades. Kemkers var förstås förtvivlad. Men han fick behålla jobbet, båda gick snabbt vidare och de senaste två åren har Kramer vunnit VM-guldet på 5 000 meter, senaste (2013) gången i just Sotji.

Ännu en framgång i Adler om tio dagar och Kemkers lär bli förlåten en gång för alla.

Mer läsning

Annons