Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag krävs efter hakkorsattack

Annons

Dörrarna till Stockholms moské klottrades natten till torsdagen fulla med hakkors.

På kort tid har flera moskéer runtom i Sverige attackerats på olika sätt.

Nu kräver Sveriges muslimska råd krafttag från politiker.

Skadegörelsen vid Stockholms moské är anmäld och utreds av polis.

Det upptäcktes när de första besökarna kom till moskén tidigt i morse. Det har varit hakkors tidigare, men det är första gången det är i den här omfattningen och på huvudentrén, säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet Sverige.

Många på kort tid

Förra året anmäldes drygt 300 så kallade hatbrott med islamofobiska motiv. I siffran ingår brott mot både personer och egendom.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, nämner flera händelser som inträffat på kort tid utöver den i Stockholm. Bland andra en i november förra året då grisfötter kastades in i moskén i Fittja söder om Stockholm och en i december då ett nyslaktat grishuvud hittades utanför moskén i Trollhättan. Det är oroväckande många på kort tid, anser hon och tror att något mycket allvarligare kan komma att hända.

Reinfeldts problem

Det är oacceptabelt att ingen politiker tar tag i det här. Om man bara blundar och tiger blir det inte bättre. Politiker måste fördöma det här, säger Benaouda.

TT: Vem skulle du vilja se göra det i första hand?

Jag tycker att det skulle vara Reinfeldt. Allt som handlat om sådant här tidigare har lagts på integrationsministern. Men det här är inget integrationsproblem. Det är ett samhällsproblem.

Utöver att fördöma det inträffade tycker hon att säkerheten i moskéerna behöver ses över och att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skulle träffa alla trossamfund.

Det handlar om grundläggande rättigheter för säkerhet.

Mer läsning

Annons