Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftsatsning på dammar

Så mycket investerar Eon i tre av Ångermanälvens kraftverk.

Tre kraftverk.

En halv miljard kronor.

När Eon bygger om och renoverar tre av Ångermanälven stora dammanläggningar ökar man effektiviteten motsvarande ett mindre vattenkraftverk.

Solen är på väg ned över Degerforsens kraftverk och får den röda tegelbyggnaden att glöda. På parkeringen vid ställverket står ett trettiotal bilar parkerade; den annars ganska fridfulla anläggningen myllrar av liv.

Arbetare i brandgula hjälmar rör sig kring lyftkranen som står uppställd nedströms kraftverket; stora högar med armeringsjärn och annat byggmaterial ligger utlagt på området. En ny mur ska avleda vattnet från den nya dammluckan.

– Det är en säkerhetsåtgärd för att klara det högsta tänkbara flödet, ett så kallat 10 000-årsflöde, säger Jonas Andrén, informationschef på Eon.

Annars är vattenkraftverket i Degerforsen, halvannan mil utanför Junsele, en rätt fridfull plats. Som de flesta andra kraftverk i Ångermanälven är det fjärrstyrt och obemannat till vardags.

– Men vi har alltid personal ute för att se att allt fungerar som det ska. Det görs en gång i veckan, minst, säger Jonas Andrén, informatör på Eon.

Just i dag är han på plats tillsammans med projektledare Anders Simonsson för att visa hur renoveringsprojektet fortskrider.

Av de cirka 40-50 personer som arbetar under projekttiden är rätt många på plats den här onsdagen. Några orangeklädda byggjobbare från Mählers smide i Näsåker klättrar på byggställningar; ett av flera lokala företag som är involverade.

Det är snart femtio år sedan Degerforsens kraftverk togs i bruk. 1965 strömmade det första vattnet genom samma turbiner som snurrat ända tills i dag.

– Det har gjorts en del mindre investeringar, men det här är den första stora uppfräschningen, säger Jonas Andrén.

Båda aggregaten ska få en rejäl översyn och generatorerna genomgår en totalrenovering. Arbetet pågår under två års tid och kostar 200 miljoner kronor; under tiden får Degerforsen gå på halvfart.

Det är en långsiktig investering. Generatorernas livslängd förlängs med 40-45 år.

– Dessutom blir det en betydande effektivisering; vi räknar med att den årliga produktionen kommer att öka med elva gigawattimmar när båda aggregaten renoverats. Det motsvarar energikonsumtionen för 1700 hushåll per år.

Degerforsen är inte det enda stora projektet. Eon arbetar just nu med både Moforsens och Ramsele kraftverk; på båda ställena genomför man liknande åtgärder.

Totalt investerar Eon drygt en halv miljard i de tre projekten.

– Vi är lite stolta över detta, säger Jonas Andrén.

– Inte minst då den totala effektivitetsökningen blir ganska stor – 30 gigawattimmar för alla tre kraftverken. Det motsvarar vad som årligen produceras i ett mindre kraftverk i Norrland.