Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftigt efterskalv skakar Kina

Nya rapporter strömmar oavbrutet in om döda och saknade efter gårdagens jordbävning i Kina, den värsta på tre årtionden.

Och i dag skakade ett kraftigt efterskalv den jordbävningsdrabbade Sichuan-provinsen.

12 000 personer har bekräftats som döda, men antalet väntas stiga dramatiskt. Minst 18 645 människor har begravts i en enda stad, Mianzhu i Sichuanprovinsen, enligt den officiella nyhetsbyrån Nya Kina.

Det kraftiga efterskalvet skakade Sichuans provinshuvudstad Chengdu. Människor i kontorsbyggnader sprang ut på gatorna, uppger Nya Kina.

I staden Dujiangyan nordväst om provinshuvudstaden Chengdu rasade två skolor samman av jordbävningen i går. I den ena begravdes 900 tonåringar när en tre våningar hög byggnad kollapsade. I morse hade 60 av dem grävts fram döda.

Stela kroppar, vissa med armarna höjda som i försvar framför ansiktet, låg i rader på en gata i staden. De var täckta av ett enkelt lager plast som gav ett visst skydd mot det skyfall som vräkte ner från himlen.

Nyhetsbyrån AFP:s utsända på plats rapporterar om hur familjemedlemmar lyfte på skynket, kände igen släktingar och bröt ihop.

Dujiangyan i övrigt såg ut som om det utsatts för flygbombningar. Femtio kroppar hade dragits fram ur rasmassorna från en kollapsad skola. Damm och glas täckte gatorna och en raserad cementpelare hade tryckt ihop en bil.

Samtidigt har närmare 1 300 räddningsarbetare, ett dygn efter jordbävningen, nått länet Wenchuan i Sichuanprovinsen där gårdagens kraftiga huvudskalv hade sitt epicentrum. Den fattiga bergiga regionen med 112 000 människor har varit avstängt från omvärlden på grund av förstörda vägar och icke-fungerande telefonlinjer.

Städer och byar har pulvriserats av gårdagens jordbävning som hade magnituden 7,8. Den har följts av våg efter våg med kraftiga efterskalv.

- Ett team har precis kommit fram till ett område i jordbävningens epicentrum. Skadorna är mycket stora på bebyggelsen enligt de rapporter som jag har fått och dödssiffran kan vara mycket större än de rapporter vi fått genom medierna, men vi har ännu inte nått alla områden, sade Carl Nauclér, chef för Internationella Röda Kors-federationens kontor i Peking, till TT på telefon från Peking i förmiddags.

Vädret har hittills varit dåligt i de bergområden som är värst drabbade och helikoptrar har inte kunnat flyga dit. Risken för jordskred och nya skalv försvårar även räddningarbetet, säger Carl Nauclér.

Han säger att samarbetet med de kinesiska myndigheterna har fungerat utmärkt.

- Jag är väldigt positiv till deras sätt att arbeta hittills. Nu är 50 000 soldater utkommenderade till området för att hjälpa befolkningen.TT