Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig sänkning av reproräntan

Annons

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat. Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent.

"Denna kraftiga sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent", motiverar Riksbanken i ett pressmeddelande.

"Nedgången i konjunkturen ser i dag ut att bli ännu djupare än vad den gjorde i december. Exporten och exportorderingången har fallit dramatiskt och antalet varsel om uppsägningar är fortsatt högt", fortsätter banken.

Riksbanken bedömer att räntan kan behöva sänkas ytterligare något det närmaste halvåret.

Riksbankschefen Stefan Ingves förklarar den oväntat stora sänkningen av reporäntan med "en kraftig försämring av konjunkturen".

Ingves räknar med att inflationen under perioden kommer att ligga under målet, stundtals betydligt lägre.

Han pekar samtidigt på att det ännu finns störningar på finansmarknader runt om i världen, som påverkar den ekonomiska utvecklingen.

Enligt Ingves kommer räntan troligen att gå tillbaka till mer normala nivåer 2010 eller 2011, i takt med att ekonomin återhämtar sig och kreditmarknaden börjar fungera bättre.

Anders Vredin, chef för Riksbankens penningpolitiska avdelning, tror att det dröjer till början av 2010 innan det blir positiva BNP-tal i Sverige.

Riksbanken justerar ned sin prognos för reporäntan, räntebanan, rejält och spår nu att räntan i genomsnitt kommer att ligga på 0,9 procent under andra kvartalet i år, 0,8 procent under första kvartalet 2010, 1,6 procent första kvartalet 2011 och 3,2 procent första kvartalet 2012.

Prognoserna sänks även för Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) och inflation kraftigt. BNP väntas nu krympa med 1,6 procent i år, för att därefter återhämta sig och växa med 1,7 procent 2010 och 3,2 procent 2011.

Riksbanken gör även en mycket kraftig nedskrivning av sin bedömning av BNP-utvecklingen i världen.

Konsumentpriserna väntas i genomsnitt falla med 0,5 procent i år och sedan stiga med 1,6 procent 2010 och 3,2 procent 2011.

Riksbanken räknar också med att arbetslösheten blir högre än man tidigare trott. I år stiger den till 8,0 procent och under nästa år går den upp ytterligare till 9,1 procent för att 2011 stanna på 9,0 procent.

Sysselsättningen väntas falla med 2,0 procent i år och ytterligare 1,6 procent 2010. 2011 stabiliseras sysselsättningen.

Mer läsning

Annons