Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av väpnade rån

Antalet illegala vapen i omlopp ökar - vilket märks genom allt fler väpnade rån.

Hittills i år har antalet anmälda rån med skjutvapen ökat med 14 procent, visar siffror som TT tagit fram.

- De väpnade rån som utförs i Sverige görs till absolut majoritet, för att inte säga alltid, med vapen som illegalt tillgripits här eller som smugglats in i landet, säger Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelseenhet.

Totalt polisanmäldes 385 rån med skjutvapen januari-april i år, att jämföra med 338 samma tid i fjol - en ökning med 14 procent, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Antalet taxirån med skjutvapen ökar kraftigt. Däremot är mängden väpnade rån mot värdetransporter och värdebefordran vikande eller ganska konstant.

Men främst har de väpnade bankrånen mångdubblats. De första fyra månaderna i fjol anmäldes 15 bankrån. Under samma tid i år var det 51 väpnade bankrån.

Ett av rånen utfördes i Charlottenberg i förra veckan. Och Rikskriminalpolisen har reagerat.

- Vi ska snarast möjligt tillsätta en nationell samordnare mot bankrån som kommer få underrättelsestöd, säger Modin.

De illegala vapnen ökar stadigt i Sverige, inte minst på grund av smuggling. I fjol avslöjade tullen 21 smugglingsförsök med totalt 57 skjutvapen. Sedan 2000 har antalet brott mot vapenlagen - där illegalt vapeninnehav är en stor del - ökat med 20 procent.

I förra veckan greps också 15 personer i en liga, med kopplingar till Sverige, i Kroatien efter ett samarbete mellan kroatisk och svensk polis. Vid razziorna hittades handeldvapen, automatvapen och sprängämnen.

Modin understryker internationellt polissamarbete för att minska vapensmugglingen till Sverige.

- Det har väldigt stor betydelse. Det är ju ingen tvekan om att brottsligheten rör sig över gränserna.

Modin pekar även på att värdetransportbolagen förbättrat säkerheten. Banker blir därför mer intressanta för rånarna.

Mängden grova rån brukar också gå i vågor - inte minst beroende på om kända rånare är i fängelse eller på fri fot.

- Många återfaller efter avtjänat straff. Vi kan anta att en del av ökningen nu beror på det, säger Modin.TOMAS BENGTSSON/TT