Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftexperter samlas i krismöte

Annons

Sveriges kräftexperter samlades i dag i Sigtuna för att diskutera hur man ska hantera marmorkräftan (Procambarus fallax), som i november upptäcktes i Märstaån norr om Stockholm. Det finns en oro över att den konkurrerar ut de inhemska kräftorna, sprider sjukdomar och hotar den biologiska mångfalden och i förlängningen hela ekosystem.

Arten kan bland annat fortplanta sig genom jungfrufödsel. Det är första gången som marmorkräftan upptäcks i landet.

Vi har fått upp tolv individer, tre stora och nio små. Det kan tyda på en viss reproduktion. Men det kan också tyda på att någon haft dem i akvarium och slängt ut allihop på en gång, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Nu kommer man att rikta insatser mot fyndplatsen och intilliggande vatten dit marmorkräftorna kan ha spridits.

Under vintern rör de sig inte så mycket, de kan ha grävt ner sig. Vår förhoppning är att få upp någon, vi kommer att använda burar och lägga in pellets som en lockelse, säger hon.

I första hand är experterna oroliga över att marmorkräftorna kan bära med sig sjukdomar, som kan slå mot våra inhemska flodkräftor. De kan också konkurrera ut småkräftor som fiskar äter, och därmed även slå mot fiskbestånden.

Sofia Brockmark tror heller inte att de smakar särskilt gott.

Men de är fina och intressanta att ha i akvariet i och med att de reproducerar sig själva.

Det är däremot förbjudet att ta in, förvara och transportera levande marmorkräftor till Sverige.

Havs- och vattenmyndigheten och zoobranschen kommer att samarbeta i en informationskampanj om det.

Vi pratade om att vi måste få allmänheten att förstå att det är viktigt att man inte får släppa ut främmande arter i naturen, och att allmänheten och målgrupper som akvarierister får upp ögonen för att de faktiskt är förbjudna att ta in, säger Sofia Brockmark.

Mer läsning

Annons