Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftbolagen har råd med laxtrappor

I Sollefteå kommun driver vänstern och centern kravet på fria vandringsvägar för fisken så att de kan ta sig upp längs både Ångermanälven och Faxälven. I Röån kämpar ortsborna för att ån ska lämnas orörd.

Nu får de stöd av vänsterns miljöpolitiske talesperson Wivi-Anne Johansson som driver båda frågorna i riksdagen.

Wivi-Anne är på besök i kommunen just nu. Hon passade på att informera sig om läget, träffade intresserade i både Sollefteå, Ramsele och Röån.

Enligt Johansson hänger fria vandringsvägar för fiskar och ett bevarande av de outbyggda forsarna ihop. En utbyggnad innebär ännu fler hinder när man egentligen, enligt vänstern, ska satsa på att undanröja hindren för fisken.

I början av veckan skrev Johanson en interpellation till miljöminister Andreas Carlgren (c) där hon undrar vad han vill göra.

- Han har en svår roll, klämd mellan moderaterna med statminister Reinfeldt i spetsen och näringsminister Maud Olofsson, tycker Johansson.

I Sollefteå kommun kämpar man både för fria vandringsvägar och ett stopp för vattenkraftutbyggnaden.

- De skulle betyda väldigt mycket om fisken kunde vandra ända upp till Ramsele och Junsele, fisketurismen är stor, poängterar Kjell-Åke Sjöström som motionerat i frågan.

Men motionen har inte fått något gehör, bland annat med motiveringen att det skulle vara både svårt och dyrt.

- Vattenfall tjänade 23,7 miljarder kronor i fjol varför skulle inte de ha råd. Vi tappar en massa energi i form av el och skog. Vi måste få någonting tillbaka också, resonerar Thorsten Laxvik från Edsele.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68