Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraa, det svenska sjömonstret

I ett gammalt industrihus i närheten av Härnösands gamla busstation repar Kraa. Vid vårt besök är det svinkallt ute, men där inne blir man varm igen till tonerna av -Fröken Rök-.

Namnet Kraa kommer från en japansk b-skräckis vid namn -Kraa! the Sea Monster- som ingen i bandet ens har sett. Det är dessutom namnet på deras första demo. Kraa har även gett ut en demo vid namn Krysta Barbie.

Kraa bildades när medlemmarna gick i klass nio, nu går de andra året på estet, Härnösands gymnasium.

-Ett av våra mål är att ge ut en platta, berättar Kraa-medlemmarna.

Bandet består av Salka Hellbacka på gitarr, Maria Horn på bas, Marta Forsberg på fiol, Sara Parkman på andrafiol, Agnes Kågström på piano och cello och Fanny Rapp på trummor. De har ingen leadsångerska, istället sjunger alla. Enligt de själva behandlar de sången som ett instrument.

På frågan vilken sorts musik de spelar så argumenterar de ett tag innan några olika förslag ges. Till sist svarar de världsmusik, postrock, folkrock och en smula disco.

Förra året hade Kraa cirka 25 spelningar. Deras drömspelning skulle vara en spelning med mycket folk som dansar och med Kroke som förband.

-På Urkult sålde vi 50 skivor på tio minuter och vi hade kunnat sälja många fler, berättar de.

Kraa har faktiskt spelat på så vitt skilda ställen som i Västerås, Linköping och i Polen. I Polen var de så kallade gatumusikanter och det var många polacker som gillade folkmusiksoundet.

Kraa skulle gärna se att det fanns scener i Härnösand. De anser att det inte är så roligt att starta band i Härnösand om de inte ens får spelningar i sin egen hemstad. De skulle också gärna se att det fanns andra lokaler att spela i, Teatern tycker de är tråkig. Kraa efterlyser en mysigare lokal, men de tycker att den trots allt är perfekt till Musik Direkt-tävlingen som går varje år.

Efter fotografering bär det återigen ut i kylan. Men Kraa?s musik värmer hela vägen hem.LYSSNA:Fröken Rök: http://allehanda.se/media/audio/01_froken_Rok.wma


Motordisco med Klös: http://allehanda.se/media/audio/02_Motordisko_med_klos.wma


MAGNUS LUNDBERG HANSSON