Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttfrågan engagerar

Äta mer frukt och grönt eller äta mer kött? Frågan väcker starka och delade reaktioner.
Härnösandsläkaren Jenny Reimers som kritiserar myndigheternas kostråd får både mothugg och medhåll.

Artikeln som publicerades på allehanda.se i fredags har i skrivande stund delats 1420 gånger på nätet.

I kommentarsfältet finns både de som hyllar Jenny Reimers stort och de som menar att hon är ute och cyklar totalt.

Själv tror hon reaktionerna mest beror på okunnighet.

– Folk kan inte det här. Jag var 60 år innan jag förstod att man inte ska äta glukos, alltså samma molekyl som blodsocker eller druvsocker, säger Jenny Reimers.

I ett mejl från en onkologläkare ifrågasätts publiceringen för att den bidrar till förvirring. All världens riktiga experter, det vill säga de som forskar inom nutrition, uppges vara eniga om att vi ska äta mer frukt, grönt och hela gryn och mindre animalier.

Jenny Reimers håller inte med.

– Det är fel. Enda sättet att bli tjock på är att äta massor med glukos. Alla växter består av glukos, säger hon.

Är du själv expert?

– Det beror på vad man jämför med. Jag läste zoologi innan jag gick över till medicin och jag ägnade ett par år åt min bok.

Boken, "Naturlig föda – naturligtvis!”, kom ut för nio år sedan och pläderar med vetenskapliga resonemang för nyttig kost i linje med människans ursprung som havslevande varelse.

Jenny Reimers är inte helt emot grönsaker och frukt. Poängen är att det som säljs i våra butiker ofta är giftigt, besprutat, felbehandlat och sällan odlat i Sverige.

– Vi ska inte äta vad som helst. Vi ska äta giftfritt och kravmärkt. Det som gör mig så arg är att när vi gick med i EU försvann nästan all odling i Sverige.

– I början av 2000-talet minskade även fisken kraftigt, bland annat makrillen som är jättebra för oss med sitt animaliska omega 3-fett.

Några reagerar på att Jenny Reimers kallar människan för rovdjur. Det står hon fast vid.

– Ja, människan ett rovdjur. Vi har en magtarmkanal som är som ett rovdjurs. Allätare, som björn, har en blindtarm. Det har inte vi, vi har ett bihang.

Klarar vi oss på att äta enbart kött och fisk?

– Ja, om vi äter underhudsfettet också med c-vitamin samt lever och blod. Inuiterna har klarat sig alldeles utmärkt på det.

Klarar vi oss på att äta enbart frukt och grönt?

– Det tror jag inte, inte på skräpet som vi får i dag. Det finns inget djur som lever enbart på växtfröer.