Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kött och vattenförbrukning – felaktiga uppgifter florerar

Annons

En felaktig uppgift blir sällan riktig bara för att den ständigt upprepas – i detta fall vatten förbrukning vid köttproduktion.  Det påstås nämligen av ”klimatveganer” att det åtgår cirka 15 000 liter vatten för att producera 1 kilo kött. Om den siffran vore riktig skulle enbart korna stå för cirka 75 procent av den totala vattenförbrukningen i Sverige. Naturvårdsverket, SCB med fleraanger dock att hela jordbruket endast står för cirka 4 procent av den totala vattenförbrukningen.

Siffran 15 000 liter måste alltså vara helt galen – förklaringen är att man räknat nederbörden som faller på vallar och betesmarker som förbrukning. I logikens namn borde då det regn som faller på vägar och parkeringsplatser belasta bilarnas vattenkonto och regnet som faller över skogsmark förbrukas naturligtvis av skogsindustrin.

PS. Världsnaturfonden uppgav för några år sedan att de backat från siffran 15 000 l/kg kött – men ”Fake Facts” lever tydligen sitt eget liv.

Stefan Engström

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel