Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare studier sågas av elever

Med ettåriga gymnasieutbildningar hoppas utbildningsminister Jan Björklund (FP) kunna locka skoltrötta elever kvar i skolan. Elever och lärare på Gudlav Bilderskolans fordonsprogram i Sollefteå är skeptiska till förslaget.

– På ett år hinner man inte lära sig tillräckligt för att kunna få en yrkesutbildning, säger Emma Vallberg från Kramfors.

Annons

Hon är en av 35 ungdomar som går första året på GB-skolans treåriga fordonsprogram fördelade på tre klasser. Två av klasserna har transportinriktning och den tredje utbildar mekaniker.

– Transportinriktningen mot buss och lastbil är klart populärast. Den utbildningen leder också ofta till anställning, berättar Krister Dyneborg som är lärare och programansvarig.

Fordonsprogrammet och andra yrkesinriktade program lockar ofta ungdomar som är skoltrötta där många inte har för avsikt att fortsätta med högskolestudier. Förra året förlorade dessutom yrkesprogrammen högskolebehörigheten. Eleverna har däremot, bland annat inom ramen för det individuella valet, rätt att läsa in högskolebehörigheten. Något som resulterat i att färre elever har sökt utbildningarna.

– Men det gäller inte för oss. Vi hade fler ansökningar i år jämfört med förra året, säger Krister Dyneborg.

I ett försök att fånga upp de ungdomar som varken har betyg eller motivation att studera vidare efter grundskolan har utbildningsminister Jan Björklund lanserat ett förslag om att införa en kortare gymnasieutbildning helt utan teoretiska ämnen. Förslaget om möjligheten till kortare yrkeskurer presenterades redan i februari och möttes av hård kritik från bland annat oppositionspartierna. Trots kritiken finns förslaget med i den budget regeringen lägger fram nästa vecka.

– Vi pratade om det här på fikarasten. Jag och flera tror inte på förslaget eftersom du inte kan klara någon utbildning utan teori. För att till exempel bli bilmekaniker måste du läsa avancerad text, ofta på engelska.

Att få en vettig yrkesutbildning på endast ett år tror Krister Dyneborg inte är möjligt. Kollegorna på byggprogrammet är av samma åsikt.

– Men om upplägget skulle bli över tre år med två års praktik kan det nog fungera.

Inte heller några av hans elever tror på förslaget. Emma Vallberg från Kramfors sökte fordonsprogrammet för att hon är intresserad av att meka med motorer och fordon.

– Möjligen kan du lära dig grunderna men ett år är för kort tid.

Elinor Fagerman, även hon från Kramfors och liksom Emma Vallberg med siktet inställt på lastbils- eller bussförare, håller med.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag eftersom vi läser mycket teori.

– Ett år är för kort tid men det beror också på inriktningen. Kanske skulle det räcka med ett år på till exempel utbildningen för ställningsbyggare i Härnösand, säger Robin Lindberg från Älandsbro.