Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort och tidig skollunch

Annons

I många skolor serveras skollunchen redan klockan elva och barnen har mindre än 25 minuter på sig att äta.

Maten når sällan upp till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer, till exempel råder brist på D-vitamin.

Det visar en rapport som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Stockholmslandstinget presenterar i dag.

Drygt en tiondel av landets grundskolor, 560 stycken, ingår i undersökningen, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Enligt rapporten uppfyller endast en av tre (36 procent) av skolorna kriterierna för vitamin D och en av fem (21 procent) för fettkvalité. Just ljudnivån ses också som ett problem vid 41 procent av skolorna. I rapporten sammanfattas problemen: "I kategorin service och pedagogik krävs fortsatt arbete så att skollunchen blir en mindre stressig stund på dagen för eleverna. Elevernas synpunkter på måltiden borde också regelbundet undersökas och tas hänsyn till".

Men Per-Arne Andersson, chef på avdelningen för lärande och arbetsmarknad vid SKL, anser att rapporten ger en positiv bild.

Allting är inte frid och fröjd men i det stora hela är det många positiva saker och det var lite bättre än jag trodde. Den bild som målats upp kring svensk skolmat har varit ganska mörk men bland annat majoriteten, 77 procent, har eget tillagningskök och nästan hälften av skolorna har matråd, säger han.

Om att barnen bara har 25 minuter på sig att äta, säger Per-Arne Andersson:

25 minuter att sitta och äta är inte så tokigt om det är tiden då man får sitta vid bordet. Jag tror nog de flesta tycker det är ganska okej.

Mer läsning

Annons