Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort men intensiv säsong på Orsta

Säsongen på Orsta ateljé i Nordingrå är kort men intensiv. Veckan efter midsommar slog Carin Hedlund upp portarna till det gamla stallet bredvid boningshuset där galleriet håller till. Och nu avlöser utställningarna varandra under fem veckor. Gemensamt är det lokala, variationen och så förstås Carin Hedlund själv.

Först ut var Mona Lindström Zittra, som presenterades kort i tidningen i samband med vernissagen. Hon blandar gärna olika tekniker i ett lekfullt skapande där ingenting är statiskt eller heligt. Hon gör om sina egna tavlor, vänder obekymrat på perspektiv, vinklar, personer, ofta i djärva färgkombinationer.

Nu på lördag är det vernissage för Gunilla Tekla Dahlin. Hon är från Kramfors, och målar akvareller med lokala landskapsmotiv.

Veckan därpå är det dags för Kristina Wålsten från Docksta, som ställer ut på Orsta för tredje året. Hon arbetar med textilier, använder sig ofta av gamla mönster, ibland bara en liten detalj som hon hittar på något äldre tyg, som hon sedan utvecklar på ett personligt sätt, i oblyga, starka färger.

Den artonde juli blir det dels foto av Stefan Evensson, naturfotograf från Sundsvall, dels Marol-Art, det vill säga konst på textil, av Maria Angeles Muñoz och Rolf Höglund. De målar direkt på kläderna, vilket gör varje plagg helt unikt.

Det blir faktiskt första gången någonsin i Orsta ateljés nioåriga historia som det ställs ut foto, och inte nog med det – det blir också premiär för manliga utställare.

Sommarutställningen avslutas sista veckan med konsthantverk i betong, trä, metall och textil av LisAnn från Nordingrå.

Vecka två, tre och fem av sommarutställningen visar galleristen själv Carin Hedlund sina akvareller. Det blir som vanligt mycket motiv från gamla Kramfors, något som Kramforsfödda Carin hämtar ur minnet, och gamla vykort, som hon alltid är på jakt efter.

De akvarellerna är ett veritabelt Eldorado för Kramforsnostalgiker.

Men det kommer även finnas en del naturmotiv, och Carin Hedlund är inte främmande för att förnya sig, och har några nymålade akryltavlor som årets överraskning.

Och nästa år stundar tioårsjubileum, något att se fram emot redan nu.