Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsång i Multrå har lång tradition

Johan Olof Ruuth, så hette den förste fastboende komministern i Multrå, i modern tid. Han kom till Multrå 1844. Han var då 25 år. Tyvärr blev hans tid i Multrå allt för kort. Han insjuknade hastigt och dog 1853. Men han var mycket verksam under sina endast nio år i Multrå.
Carl-Olov Rosenius, grundare av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS), var hans kamrat under gymnasietiden i Härnösand. Denne kom att påverka Ruuths prästgärning.

Förre komministern i Multrå, filosofie Erik Modin, verksam i Multrå under nära 50 år, har gett ut ett litet häfte, där han berättar om Ruuths-tiden, som den han kallats. Modin skriver, Ruts-tiden var en uppgångens tid i församlingslivet.

Här kommer sången in. Det står att Ruth tog sig före att söka höja den kyrkliga sången. Det var inget vidare med sång i församlingen då Ruuth kom dit, Det fanns en klockare, Elias Nylander, han hade börjat bli gammal, och hans drillar lockade snarare till skratt än stämde till andakt, skriver Modin.

Ruth samlade den röstbegåvade Multråungdomen till sångövningar. Han spelade själv fiol och använde även tonstocken, ett ensträngat instrument framtaget av kyrkoherden Johan Dillner. De bästa sångarna fick sitta på de främsta bänkarna på läktaren. Det räknades som mycket hedrande. På så sätt kom sången att stå högt i församlingen.

Modin refererar till f. läroverksadjunkten Johan Nordlander, som sagt: Ännu långt efter Ruuths frånfälle hörde man i kyrkan den vackraste sång, och det var gam-klockarens stora bekymmer, att flera manliga sockenbor vore säkrare på melodierna än han själv. Nordlander berättar vidare att han hört en gammal gumma sjunga med så klar och vacker stämma, då fick han genast upplysningen, att hon var en av dem, som lärt sig sjunga i Ruuthens tid.

Modin skriver vidare, att även i moderförsamlingen Sollefteå stod sången vid denna tid högt, där främjad av den musikaliske prosten Runsten och hans harpospelande maka.

I Multrå sjöngs det även vid arbetet på åkern och när man gick till kyrkan. Man började även sjunga vid födelsedagar och namnsdagar. Regelbundet gjorde den Ruuthska sångkören detta med sin älskade lärare.

Efter Ruths död blev det en nedgång vad gäller sång i församlingen. Körsången fick åter en renässans i början av 1920-talet, närmare bestämt 1927. Då tillträdde folkskolläraren Artur Jakobsson som skolkantor i Multrå. Han verkade under en rekordlång period, 44 år. Skolkantor var en kombinationstjänst. Under veckan var man folkskollärare och under veckosluten kantor i församlingen.

Jakobsson nybildade kyrkokören. Den sjöng vid de traditionella kyrkliga högtiderna men även vid andra festdagar, exempelvis vid minnet av Gustav den andre Adolfs dödsdag. Den firades den 6 november. Artur Jakobsson efterträddes av Erland Melander. Han tjänstgjorde 1972-1995, även han skolkantor. Erland tog med sig kvarvarande medlemmar från den nedlagda kyrkokören i Överlännäs, som ett tillskott till Multrå kyrkokör. Repertoaren förnyades och flera nya sångare tillkom. Kören växte på detta sätt till närmare trettio sångare. Erland startade även en barnkör där även föräldrarna engagerade sig. Flera barnmusikaler framfördes under denna tid. Efter Erland har ett flertal kantorer tjänstgjort.

Det senaste tillskottet vad gäller sång i Multrå-Sånga, är Nipkören. Det är en damkör med tjugotalet medlemmar. Kören startades förra året av Birgitta Binnegård. Hon var kantor 2008 till 2015. Söndagen den 28 februari medverkade Nipkören i Gudstjänsten. Körens sång var mycket uppskattad, liksom det kyrkkaffe som kören bullat upp i mittgången i kyrkan, efter gudstjänsten.

Nuvarande kantor är Ulla-Marie Nilsson. Hon tillträdde i höstas. Så fortlever den sångliga traditionen i nuvarande Multrå-Sånga församling. En tradition med rötter ända från Ruuthssångarna på 1850-talet.

Text och bild

Bengt Sandström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel