Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruption alltjämt vanlig i världen

Annons

Korruptionen är fortsatt utbredd i världens stater. Men protesterna ökar, visar en ny kartläggning.

I Transparency Internationals (TI) årliga korruptionsindex, som sträcker sig från 0 (mycket korrupt) till 100 (mycket rent), får 70 procent av de 176 länderna en poäng under 50.

Danmark, Finland och Nya Zeeland delar förstaplatsen som världens minst korrupta nationer på 90 poäng var. Strax därefter följer Sverige med 88 poäng. I listans absoluta bottenskikt finns Burma, Afghanistan, Nordkorea, Somalia och Sudan.

På det hela taget ser vi att kampen mot korruption inte går framåt. Fortfarande får 70 procent av världens länder en poäng under mittpunkten på skalan. Det innebär en ganska signifikant korruption i alla dessa länder, säger Finn Heinrich, forskningschef på Transparency International, till TT om resultatet.

Men en god nyhet är att folk protesterar allt mer mot korruptionen.

Om man tittar på världen de senaste tio åren så har medvetenheten om korruption bland befolkningen ökat till en nivå där folk i många länder protesterar på gatorna och kräver handling från sina regeringar, säger Heinrich. Den arabiska våren handlade så klart om flera saker, men korruptionen hade en framträdande plats i protesterna i Tunisien, Egypten och andra länder. Folk visste att deras odemokratiska regeringar berikade sig själva på bekostnad av folket.

Sverige placerar sig högt på listan - men det ger enligt Heinrich inga garantier.

Även om Sverige är bland de fem bästa i världen, måste man se till hela poängskalan. Ni är fortfarande en bra bit från toppen. Det vi sett är att länderna måste fortsätta att vara vaksamma och aktiva för att säkerställa att deras antikorruptionsregelverk och tillämpning fortsätter att vara aktuellt, så att korruptionen inte kommer tillbaka. Vad gäller just Sverige, är partibidrag en punkt där landet verkligen inte är i topp på listan. Det råder bristande genomlysning vad gäller finansiering av partier och hur det redovisas. Det är en sak vi vill se att Sverige åtgärdar.

Korruptionen är också en av nycklarna till hur eurokrisen slagit i Europa, enligt Heinrich.

Det finns ett samband mellan vår data, vår rankning, och de länder inom eurozonen som fått ta de hårdaste slagen under eurokrisen. Mutor för basal samhällsservice är fortfarande långt mer vanligt i Grekland än i andra europeiska länder, säger han till TT. Och inte bara i Grekland, utan även i till exempel Italien, är korruptionen del i den mix av dålig förvaltning och degradering av den moraliska infrastrukturen, som satt länderna i den dåliga position de i dag befinner sig i.

Mer läsning

Annons