Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korir vann Lidingöloppet igen

Annons

Hon gick med i sin första löparklubb förra året. På lördagen vann Therese Olin Lidingöloppet.

Så jäkla underbart, säger Olin till TT efter den åttonde bästa tiden någonsin.

En sprang iförd röd kroppsstrumpa, en annan med en kamera på huvudet och någon trotsade det höstliga vädret genom att springa i bar överkropp. Men ingen sprang lika snabbt som kenyanen Lewis Korir i år heller. För tredje året i rad tog han hem klassikern Lidingöloppet och tiden 1.35.23 var nästan fem minuter bättre än tvåan.

Det här var nog min bästa seger. Det var lite kallt, jag frös en del. Det påverkar insatsen och man kan inte springa så fort, säger Korir.

Trotsade migränen

Bästa svensk på herrsidan var Lars Södergård på fjärdeplats, med tiden 1.41.17. Smått otroligt med tanke på uppladdningen.

Jag brukar få migränanfall typ två gånger per år. Jag lyckades få det i går (läs fredag), så jag låg nedbäddad och tyckte synd om mig själv. Men jag frisknade till på morgonen, käkade frukost och tänkte "jag kör", säger Lars Södergård.

Han älskar Lidingöloppet, men vill ändå se förändringar.

Det är något speciellt med Lidingöloppet, det är klassiskt. Men jag tycker att det är synd att man inte satsar på att få hit eliten. Man har inga startpengar som Stockholm Marathon, och man har en 15-kilometersklass som utarmar huvudklassen. Det skulle kunna bli mycket bättre.

Damklassen vanns överraskande av Therese Olin, Ullevi, som spurtade om fjolårsvinnaren Sandra Eriksson med ett par kilometer kvar.

Det känns helt fantastiskt, säger Olin vars tid 1.57.50 var den åttonde bästa damtiden någonsin.

Svensk löparboom

Lidingöloppet visade på nytt vilket enormt intresse som finns för löpning i Sverige. Men få lägger ned den tid som behövs för att gå från amatör- eller motionärsnivå till att nå eliten. Therese Olin, som fram till våren 2012 aldrig hade tillhört någon löparklubb, är ett bevis på att det går.

Jag älskar ju det här. Mycket folk som springer och mycket folk som hejar på. Speciellt när man som tjej springer bland alla killar så hör man hela tiden "heja, tjejen, heja, tjejen". Då blir man jättepeppad, säger Olin.

Elitlöparna får mest uppmärksamhet, men det är de övriga tiotusentals löpare som gör Lidingöloppet till en folkfest. Som 74-årige Roger Antonsson som efter lördagen sprungit samtliga 49 upplagor.

Har man gjort 49 så vet man hur man ska dra den här slipstenen men i dag var det jäkligt trögt alltså, säger Roger Antonsson.

TT: Varför denna fascination för Lidingöloppet?

Det finns inget annat lopp som detta. Stockholm Marathon är ingenting, det här är ju hundra backar som man ska knäppa.

Mer läsning

Annons