Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde drograttfull i 170 kilometer i timmen – Kramforsbo döms för över tjugo brott

En man i 45-årsåldern från Kramfors har gjort sig skyldig till grovt rattfylleri efter att ha kört 170 kilometer i timmen med droger i blodet och sedan hotat en polisman.
Han döms även för över tjugo andra brott som har begåtts på olika ställen i Ångermanland under andra halvan av 2017.

Den 31 oktober körde Kramforsbon drograttfull på riksväg 90 i en hastighet som uppmättes till cirka 170 kilometer i timmen. En polispatrull följde efter mannen och vittnar om att flera bilar fick lägga sig i väggrenen för att en kollision skulle undvikas. Vansinnesfärden tog slut när bilen började ryka kraftigt – då ska mannen ha angripit den ene polismannen med hot om våld.

Mannen har i förhör erkänt att han brukat droger vid tillfället – men han hävdar att hans körning var klockren och att han inte menade att vara hotfull.

För Plus-kunder: Vera vaknade av den våldsamma branden i Bredbyn: ”Det var så otäckt”

Tingsrätten anser att Kramforsbons körning inneburit påtaglig fara för andra trafikanter och att det är ställt utom rimligt tvivel att han uttalat hot mot polismannen. Han döms därför för grovt rattfylleri, narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Under månaderna augusti–november i år har han även gjort sig skyldig till över tjugo andra brott, anser Ångermanlands tingsrätt. Brotten det rör sig om är flera olovliga körningar, stölder, narkotikabrott och olaga hot, bland annat. Han förekommer sedan tidigare under 92 avsnitt i belastningsregistret.

Mannens långvariga missbruk har lett till psykisk ohälsa och det finns risk att han fortsätter att begå brott. Därför anser tingsrätten att mannen ska dömas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Övervakningen ska pågå till i mitten av 2019.

Domen kan överklagas fram till den 28 december.

Vid några av brotten har en kvinna varit närvarande och hon har även själv begått brott. Tingsrätten bedömer dock inte att brotten är tillräckligt allvarliga för att hon ska dömas till fängelse. Påföljden blir därför villkorlig dom med samhällstjänst.