Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpare vittnade i skeletträttegång

Annons

En Uppsalabo, som köpt skelettdelar av den åtalade kvinnan i Göteborg, vittnade i dag i målet om brott mot griftefrid. Tidigare misstankar mot honom för köp av skelettdelar har avskrivits.

Flera personer är kallade som vittnen i rättegången mot den 37-åriga kvinnan i Göteborg som haft skelettdelar hemma. En av dem är en mannen från Uppsala, som enligt åklagaren köpt tre kranier, en ryggrad och en arm av 37-åringen för sammanlagt 9 000 kronor.

Mannen säger att han dels är intresserad av naturvetenskap, och dels använder skelettdelar som referensmaterial i konstnärlig verksamhet. Han har köpt delar av skelett flera gånger tidigare, och blev vid ett tillfälle misstänkt för brott mot griftefrid. Men misstankarna avskrevs.

Enligt mannen öppnade tullen ett paket med ett kranium som han köpt på en auktion på nätet.

Tullen förutsatte att det här kan väl inte vara lagligt. Så de kontaktade polisen i Stockholm, som drog i gång en förundersökning, berättade mannen i sitt vittnesmål. De kom fram till att "nej, det här inte olagligt", fortsatte mannen.

Han hänvisar till Stockholmspolisens beslut, och har inte åtalats i den pågående rättsprocessen, eftersom åklagaren inte kan visa att han haft ett brottsligt uppsåt.

Rättssäkerhetsorganisationen RO, som beskriver sig som ett obundet nätverk, vill att justitieombudsmannen (JO) granskar om chefsrådmannen agerade korrekt när han följde åklagarens begäran om stängda dörrar när ett vittne skulle höras under rättegångens första dag. Försvarsadvokaten ansåg att förhöret skulle vara öppet.

Även i dag blev det stängda dörrar när en annan väninna skulle höras som vittne.

Vi gjorde bedömningen att det skulle vara till men för vittnena eller deras familjer. Det finns en särskild bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som kan tillämpas i den här situationen, säger chefsrådman Henrik Winman.

Åklagaren, som begärde stängda dörrar, hänvisade också till att känsliga, personliga uppgifter om vittnena kunde framkomma.

Mer läsning

Annons