Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantlöst och kontaktlöst…

Avlöningsdags – är det någon som hör folk säga avlöning numera? Jag minns när farsgubben kom hem till mamma med ett litet brunt kuvert. Den förvärvade veckopengen, avlöningen, tog mamma hand om för kommande utgifter för familjens nödtorft. För vissa husmödrar blev avlöningsdagarna en pina – skulle han komma hem med pengarna eller blir det som vanligt – fylla och kortspel och en förfärlig ångest ännu en gång på vägen mot undergång och förfall…

LÄS OCKSÅ: Från karott till stajling

Dagens avlöningar ligger inte i kuvert. De ligger i bankernas säkra system, hur säkra dom nu är. De som har förmånen att ha ett arbete, får vid månadens slut pröjset på lönekontot. Bankerna, de 4 stora, gör via oligopolet, miljardvinster genom orubblig girighet att inte ge vanliga löntagare någon liten del av vinstkakan. Samtidigt göder de chefer och medarbetare med belopp och förmåner som skapats av den stora massan missnöjda kunder. En skara som inte lär minska då bankernas så kallade kärnverksamhet upphör, att hantera kontanter! Apropå bankernas utveckling. Vart är de på väg? En sak vet vi, de inhöstar förmögenheter av oss. Aktuella, för bankerna lönsamma produkter erbjuds, där avgifter gnager på spararnas konton. Snart är de flesta kontor utraderade på landsbygden i vårt land, samtidigt som våra folkvalda orerar om att hela Sverige skall leva?

LÄS OCKSÅ: Nu är det andra tider…

Annat var det förr. En bank det var ett respekterat ställe där hjälpsam personal bakom en blankpolerad disk diskret viskade goda sparråd till kunderna. Förväntansfulla barnaögon fick se hur de ivrigt sparade slantarna högtidsfullt skrevs in deras bankböcker. Man gjorde sina bankärenden och var en värdefull kund, det anades respekt från både kund och bank till båtnad för båda parter.

Men så hände något. Med snabba penseldrag förvandlades allt. Banker köptes upp, slogs samman och globaliserades i den nya marknadsanpassade ekonomin. Nu introducerades tjänster som tidigare varit goda råd över disk, till produkter som utlovades vara aktivt och proffsigt förvaltade fonder, vilka nu blev avgiftsbelagda med diverse etiketter och risktaganden. Samtidigt avslöjades helt sjuka bonussystem till finansexperterna, som kvitterade ut löner som fick bankkunderna att surna till och tappa hakan.

LÄS OCKSÅ: Julen – en skakig högtid...

Pengar har blivit en handelsvara vilken som helst. Sparandet har blivit en marknadsplats där börsen påminner om en tombola. Aktie- och spekulationskarusellen snurrar. Spelet fortsätter, samtidigt som kontor försvinner. Digitala kontakter ersätter det personliga bemötandet, vilket får de äldre att rasa över att ännu en gång blivit överkörda. Kontantlösta och kontaktlösa samhället lurar runt hörnet, till gagn för vem eller vilka?

■■ Vill du ha läsarartiklar direkt i ditt flöde på Facebook – följ Allehanda Nära på Facebook.

Kurt-Göran Öberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel