Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstutflykt till Jamtli

I lördags äntrade 25 medlemmar i Kramfors Konstförening bussen, för att åka på en efterlängtad utflykt. Med Eva vid ratten, styrde vi kosan mot Östersund och Jamtli, där Nationalmuseum numera har utställningar.

Vi startade besöket på Jamtli med att promenera i skulpturparken, där vita skulpturer, föreställande rådjur, spöken och även Karin Boye, var placerade i grönskan omgivna av gyllene löv från träden.

Vi träffade även på levande djur, såsom Klövsjöfår och Jämtgetter, vilka de förstnämnda visade sig vara på synnerligen pratglatt humör. Efter välsmakande lunch möttes vi av guiden Gunilla, som på ett mycket entusiasmerande sätt visade oss runt i Nationalmuseums 150 alster stora utställning. Gunilla berättade om de olika konstnärerna, om tidsperioden, 1870 – 1910 och vi kunde lätt se temat i målningarna som var; Från gryning till skymning.

Ett flertal kvinnor fanns bland konstnärerna, vilket var ett tecken för tiden, att även kvinnor tilläts ägna sig åt denna ädla konst. Ett fantastiskt porträtt av en kvinna, gjorde oss uppmärksamma på att det var Jenny Nyström som målat det och ytterligare ett bevis på att Nyström inte bara målade tomtar i sitt drygt 90-åriga liv. Naturligtvis fanns andra kändisar representerade; August Strindberg, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Elsa Backlund Celsing, John Bauer, Helmer Osslund, med flera.

En tavla med Pinocchio, visade sig vara en inspirationsskiss till Walt Disney. Mannen bakom bilden hette Gustaf Tenggren och var till en början den som illustrerade Bland tomtar och troll efter John Bauers tragiska bortgång. Tenggren begav sig dock till Amerika och bilden kom till 1939-40, när Disney sökte tecknare till sina produktioner. Elsa Backlund Celsings tavla var ett motiv där familjen samlats runt köksbordet och det bjöds bland annat på äpplen.

Motivet påminde mycket om paret Carl och Karin Larssons målningar. Elsa föddes i Ryssland av svenska föräldrar och studerade konst både i Sankt Petersburg och Paris och hos Anders Zorn. Många fler konstnärer var förstås representerade och alla hade ljuset, naturen och hemmet som motiv, förutom flertalet porträtt. Efter ett besök i museets trevliga butik, kunde vi sedan åka hemåt mot våra trakter och alla var rörande överens om att det var en mycket trevlig och givande utflykt.

Agneta Sjöberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel