Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konststipendium till Mügge

Under fredagen delade Sparbanksstiftelsen i Norrland ut sitt konstnärsstipendium på 100 000 kronor till Umeå-baserade Sebastian Mügge.

Annons

Årets konststipendiat, 33-årige Sebastian Mügge, är bosatt och verksam i Umeå men född i Bonn. 2011 erhöll han sin Master of Fine Arts vid Konsthögskolan i Umeå.

I sitt konstsätt beskrivs han som att han rör sig mellan teckning, måleri, skulptur och installation. Han växlar ofta dessa tekniker i avsikten att hitta något som kan koppla dessa uttrycksmedel så att de kan bli bara en samling av verk - integration istället för segregation. I hans experimentella tillvägagångssätt är den sensuella aspekten är viktig eftersom dess funktion är att få betraktaren känslomässigt involverad i konstverket, och att dessutom stimulera den intellektuella nyfikenheten.

Sebastian Mügges arbete består ofta av återvinning av flyktiga material och noggrant utvalda föremål som integreras i konstprojektet. I alla sina uttrycksformer finns en uppsjö av symboler som han behöver för att utreda frågor som identitet, barndom, konflikter som påverkar individers vardag, irrationell känsla av skuld med mera. Dessutom gillar han att leka med historiska och vardagliga referenser med blandningar av kulturell bakgrund och konsthistoriska citat.

Maria Hedlund, ordförande för Sparbanksstiftelsen i Norrland delade ut priset och läste upp motiveringen: "En mångbottnad konstnär som gestaltar tillvaron i teckning, måleri och installationer. Med stark drivkraft, humor, allvar och rikedom i uttrycket skapar Sebastian Mügge unika bildvärldar."

Sebastian Mügge var själv inte på plats eftersom han jobbar med ett stort projekt i Riga just nu, men han hade skickat med en hälsning:

– Stipendiet är jag fantastiskt tacksam för, det ger trygghet eftersom det ofta är svåra förhållanden för konstnärer. Det kommer kunna ge mig arbetsro för kommande projekt.

– Jag kan nu jobba mer med idealistiska istället för kommersiella verk.