Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskatt bara toppen av ett isberg

Annons

De drygt 1 500 konstverk som hittats i en lägenhet i München är bara en liten del av den konst som nazisterna stal under andra världskriget.

Drygt 90 procent av stöldgodset är fortfarande borta, enligt en brittisk konstexpert som intervjuats av BBC. En liknande bild ger även svenske Anders Rydell vars bok "Plundrarna, hur nazisterna stal Europas konstskatter" kommer i dagarna. Enligt honom saknas fortfarande cirka 200 000 stulna konstverk, skriver Dagens Nyheter.

I helgen avslöjade den tyska tidskriften Focus att målningar värda omkring en miljard euro återfunnits hos en konsthandlare i München. Målningarna av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Emil Nolde stals under kriget från judiska ägare eller från gallerier. För omkring 200 av de nu hittade konstverken finns internationella efterlysningar, enligt Focus.

Anne Webber på Kommissionen för stulen konst i Europa säger till BBC att de bayerska myndigheterna nu måste göra allt för att återgälda de återfunna konstverken till dess rättmätiga ägare.

Mer läsning

Annons