Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärlig mångfald i strålande solsken

Inbillar jag mig bara eller är vädret verkligen alltid strålande när det är Konstrunda i Nordingrå? Förmodligen är det den rika inre upplevelsen som lurar de yttre sinnena. Konstrundan har så mycket att erbjuda att det ofrånkomligen skapar solsken i själen.

Årets upplaga, den sjätte i ordningen, uppvisade nog en ännu större rikedom än de tidigare. Besökarna var välkomna till inte mindre än 27 olika ställen, som vart och ett hade något unikt att bjuda på. Det spretar åt alla håll i en mångfald som känns nästan gränslös.

Carin Hedlund i Orsta visar akvareller, med lokala motiv, mycket landskap och även bilder från gamla Kramfors.

Alltekniska i Häggvik har ett unikt koncept med smide, gjutning och mekanisk verkstad! Flera konstnärer arbetar framför allt med olika metallmaterial, och här kunde man få en fläkt av svunna tiders konsthantverk. Fortfarande levande, aktuell och tillgänglig.

På Mannaminne hade Anders Dahlin en utställning med naturfoto, skarpt och utmejslat.

Lilla Salsåker kan ståta med hela fyra gallerister. Hos Mari-Louise Hedlund finns som hon själv säger blandad kompott. Foto, mycket akvarell, med naturmotiv från alla årstider, olika djurporträtt.

Silversmeden Sigbritt Mann hade en mycket sparsmakad utställning med få föremål. Det finns en tråkig bakgrund, för tre år sedan fick nämligen Sigbritt inbrott, det var när hon fortfarande bodde i Östersund, och alla hennes konstarbeten blev stulna. Hon deppade efter det i nästan ett år, men är nu åter i gång. Särskilt förtjust blev jag i örhängen i form av en spark.

I alla Karin Hesses stora dukar går det att urskilja en kvinna eller flicka, i övrigt non-figurativt, öppet för tolkning.

Slutligen Dag Wallin. Grafiska blad med diverse motiv, men framför allt skulptur i olika material, brons, emalj, trä. Konstnärligt fantasifullt, och med ett rejält hantverksmässigt utförande.

Ibland har jag funderat över om inte Konstrundan behöver ha ett sammanhållet tema. Har varje gång slagit bort tanken, Konstrundans styrka och stora behållning är den spretiga mångfalden.

Och solen lyser säkert nästa år också!