Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnären Hrdlicka död

Den österrikiske konstnären Alfred Hrdlicka avled på lördagen, 81 år gammal. I en kommentar kallade landets förbundspresident Heinz Fischer skulptören för en "stor konstnärspersonlighet".

Alfred Hrdlicka är kanske mest känd för minnesmärket mot krig och fascism som avtäcktes på Albertinaplatz i Wien 1991. Det är ett anklagande konstverk, som Hrdlicka ville skulle påminna österrikarna om deras skuldbörda under nazismen.

Konstnären var själv ateist och många av hans verk väckte protester från kristna som ansåg dem vara blasfemiska. Han kallades ibland för en "sensibel bärsärk" och undertecknade gärna sina brev med titeln "ultrastalinist", skriver Der Spiegel.

Hrdlicka var mest känd för sina skulpturer, men tecknade och målade också. Hans motto var "all konst kommer från köttet" och han menade att konst som enbart är estetiskt tilltalande inte kan tas på allvar.