Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten och skrattet

Det underfundiga, spjuveraktiga leendet är aldrig långt borta i Frank Björklunds konst.

När han fått oss att le är det nog för honom som guldmedaljen för en idrottare, belöningen för alla tusen träningstimmar.

Inte för att naturbegåvningen Frank Björklund någonsin behövt träna särskilt mycket.

- Jag är ganska lat, men har självdisciplin. Ibland blir jag trött på måleriet, ungefär som en talare kan bli trött på sin röst, men då gör jag något annat...sen kan jag gå tillbaka till tavlan med nya ögon.

Frank Björklund är den omskrivne Härnösandssonen - var och varannat svenskt magasin har gjort reportage på honom - som vi inte fått se på många år i Härnösand (förutom i Galleri Ladugården i Viksjö). Men det har blivit fem utställningar i Sollefteå under åren. Idag öppnar den senaste, på Galleri Arton99.

Det är nog också mest en slump att det hittills inte blivit någon utställning i gamla hemstaden. Han behöver inte fiska efter nya utställningsplatser heller. Han har 10-15 gallerier runt om i landet som rycker tavlorna ur händerna på honom.

Den unge Frank Björklund blev konstnär mest av en slump.

- Jag var i Turkiet när det blev ett militärkupp och jag blev så negativ till det militära att jag inte ville göra värnplikt.

Istället sökte han till Ålsta folkhögskola i Fränsta. Första utställningen var i Östersund 1985. Länge bodde han i Stockholmstrakten. Numera bor han med familjen i Ystad.

Frank Björklunds första målningar vittnade om hans förtjusning i den belgiske surrealisten René Magritte.

- Han var min stora idol. Men han var en ganska klantig konstnär. Dalí var bättre som målare, men han kunde hålla sig vaken i 2-3 dygn för att kunna se dimmigt, det är inget för mig.

Hans surrealistiska, humoristiska bilder kan inte jämföras med någon annan svensk konstnär. Möjligen känner han en viss frändskap med GAN, den svenske surrealisten (Gösta Adrian Nilsson) som idag räknas till våra allra största konstnärer från nittonhundratalet.

Numera är han så tekniskt virtuos att han kan måla som en Caravaggio. Tyger, skuggor och ljus, ytor av alla slag.

Han läser massor av böcker i alla möjliga genrer, "det fyller på idéförrådet". När han vill koppla av spelar han hårdrock. Han var i ungdomen proffsmusiker i USA. Nu säljer han en egen cd i samband med sina utställningar. På den spelar han alla instrument själv och sjunger också i fullständigt stilsäkra versioner av ett gäng amerikanska hårdrockslåtar.

KONST

Frank Björklund

Oljemålningar

Galleri Arton99, Sollefteå. Utställningen har vernissage idag och hänger till den 13 mars.