Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarutställning med högklassig konst

/

Sommarutställningen på Kulturfabriken i Mjällom passerade tioårsstrecket förra året och har nu blivit en etablerad konstinstitution i Höga kusten. Årets utställning är som vanligt en trygg och balanserad blandning av konst och konsthantverk.

Annons

Inte minst konsten håller i år ganska hög klass. Owe Grandics fortsätter sin egen vilda resa genom konststilar med ett personligt och lekfullt tilltal. Tavlor med häftiga stämningar kompletteras av en gunghäst – en skulptur antar jag – som hyllar på ett oefterhärmligt och tämligen oväntat sätt både barndomens glädje och återvinningens möjligheter.

Jan Jeansson är Svanögrabben som sedan länge bor i Stockholm och har ett sommarboende i Nordingrå vid Mjösjön. Han jobbar mycket med akryl, och motiven är mest landskap. Hans tavlor har en stark naturromantisk ådra med en bred palett av stämningar som inte väjer för det dramatiska, och som låter färgernas nyanser komma till uttryck genom ett veritabelt virrvarr av skiftningar.

Tony Rundströms utsökta naturfoto har i år fått flytta in i finrummet, samtidigt som han är kvar med egen större utställning i rummet bredvid.

Där finns också Vivianne Perbos oljor och akvareller.

Mer foto bjuder som vanligt Nordingrås amatörer på i ett eget rum. Som alltid många duktiga. Främst vill jag framhålla Ann Isakssons naturbilder som fångar ljusets skiftningar och motivets stämningar på ett mästerligt sätt.

Monica Bohmans akvareller är minutiöst detaljerade på ett imponerande sätt, och i sina bästa stunder återger de stundens skönhet och atmosfär i en stil som närmar sig det naivistiska.

Och så hemmasonen Kent Royson Karlsson. Han visar som alltid landskapsmåleri i den realistiska skolan, med kraftfulla inslag av romantiskt färgad dramatik, skildrad med starka färger i mörka nyanser.

Förra årets positiva överraskning Matilda Olofsson från Bjästa och hennes mycket särpräglade serie- och mangateckningar har i år fått sällskap av Josefin Lopez i samma genre.

Konsthantverket är rikligt representerat och genomgående av gedigen kvalitet. Mycket är textilkonst, men det finns även annat. Det som jag tyckte stack ut lite var bland annat tennföremål av Sven-Erik Sjölander från Tennsmedjan i Måviken och Ann-Chi Rimnells smycken i återvinningsmaterial.

Utställning har öppet varje dag fram till den 7 augusti, och därefter de två påföljande helgerna.

Mer läsning

Annons