Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i samisk anda

/
  • Helena Byström med konstverket som ska invigas på lördag. På bilden saknas dock några detaljer som hon hoppas ska anlända i tid.
  • Konstverket sätts på plats i parken på Herrgårdsudden.

En förbannelse när samerna blev bortkörda från Köpmanholmen. Ett stort silversmycke som symboliserar något som tappades bort när samerna lämnade sin bosättning.

Annons

På lördag invigs Helena Byströms skulptur, ett silversmycke i stort format, i nya herrgårdsparken i Köpmanholmen.

– Det sägs att kvinnan uttalade en förbannelse när samerna blev bortkörda, att industrin en dag skulle försvinna i Köpmanholmen. Och så blev det ju också, fabriken är nedlagd sedan länge, säger Helena Byström som ändå utnyttjat ett kunnande i Örnsköldsvik för att skapa sitt verk "Libjiesbåaole", samiska för boll.

Silverkulan med löv är i högblankt polerat stål. Den är tillverkad av ÖMV, Örnsköldsviks Mekaniska Verkstad, och polerad av ett företag i Stockholm.

Helena Byström funderade över platsens historia, när hon fick uppdraget att göra en skulptur av Nätterlundska stiftelsen.

– När jag såg att det hade funnits en samisk bosättning på 1600-1700-talet i Köpmanholmen fick jag tanken, och så tänkte jag på något tappat på vägen.

– Sydsamerna har också en silverkrage och det fick mig att tänka på smycke, ett kvinnligt smycke.

Historien om den samiska förbannelsen finns inte nedtecknad och är väl mest något som berättas i folkmun i Köpmanholmen. Å andra sidan, precis så kunde det ha gått till. Det är ett faktum att samerna blev bortkörda från sin bosättning.

Skulpturen invigs på lördag 13 september. Naturligtvis med samisk sång, av Lovisa Negga.

Helena Byström är från Örnsköldsvik. På 1980-talet gick hon Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ett sommarhus i Västerhus, vid Själevadsfjärden.

Mer läsning

Annons