Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst och natur i spännande samspel

Relationen mellan konst och natur är en komplicerad fråga. En del menar rent av att de två har ingenting med varandra att göra – minns bråket om tidstrappan i Rotsidan! Konstnärsgruppen kring projekt i Samtal med en trädgård har valt en motsatt väg, här tror man på ett nära samband, och då både med den tuktade trädgården och med den vilda naturen.

Annons

Projektet är en lös fortsättning på konstprojektet I samtal med ett landskap från 1995, med tretton deltagande konstnärer, där Per och Karin Hesse var de drivande. Per Hesse har gått bort för tio år sedan, och nu vill man åter sätta Nordingrå på konstkartan med ett konstprojekt i landskapet.

Platsen är nu Villa Fraxinus i Hyndtjärn, och jag antar att valet motiveras av att denna visningsträdgård erbjuder både det vackra och det vilda. Förutom förstås att det är en helt fantastisk trädgård.

Det är åtta inbjudna konstnärer som deltar nu, med olika konstverk på mer eller mindre synliga platser i Villa Fraxinus trädgård. Letandet är faktiskt halva nöjet. Och rätt mycket av poängen, skulle jag tro, i en dialektisk process låter naturen betraktaren upptäcka konsten, och genom konstverken blir naturen mer synlig och tydlig. Detaljer, nyanser, småsaker, träder fram på ett helt nytt sätt.

Jag överlåter, med varm hand, åt besökarna i Fraxinus att tolka konstverken. Om ni har ett behov av det. Spännande mångfald kan i vilket fall utlovas.

Vassil Simittchievs performance, till långsamhetens lov, Jörgen Nilsson sanslösa bronsstaty, med så mycket humor och självdistans, Annika Erixåns brustna hjärta, Peter Svedbergs märkliga öga. Karin Hesses tavlor med sin suggestiva symbolik, Brita Carlens förunderliga träkonstruktion i skogen, Marie Holmgrens kluriga trädsvampar, och sist men verkligen inte minst min absoluta favorit, Birgitta Nenzéns schackspel ute i det fria med en vidunderlig vy. Jag funderar fortfarande på den röda bonden…

Det här är verkligen konst och kultur i nya miljöer och på nya sätt. Om det sedan leder till att det attraherar människor till regionen och regionen kan på så sätt nå en nyskapande kulturdriven tillväxt låter jag vara osagt.

Men ambitionen är det inget fel på. Det behövs nya kultursatsningar. Gärna sådana som söker nya djärva vägar.

Annons