Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst inspirerad av våren

På våren vaknar blåsipporna till liv. De gamla bladen från i fjol har gjort sitt men finns kvar samtidigt som de unga skotten skjuter upp. Det är inspirationen till Anna Renströms utställning "Om våren" på Galleri Lokomotiv.

– Jag ville måla när naturen väcks till liv. Men jag målar lika mycket under vintern, jag blir sån när jag målar till en utställning. Jag målar nästan mekaniskt.

Anna Renström målade sex större målningar till den här utställningen på Galleri Lokomotiv, Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstads galleri i Kulturfabriken i Örnsköldsviks Centralstation.

Anna Renström bor och har sin ateljé sedan länge i Edsätter i Nordingrå. Hon är en av länets allra främsta konstnärer, men det är första gången hon ställer ut i Örnsköldsvik.

De sex målningar i sviten "Om våren" är grupperade runt väggarna i utställningslokalen. Anna Renström planerar alltid sina utställningar efter lokalerna. Målningarna "Om våren" är gjorda för den här lokalen.

Anna Renström är en väldigt skicklig målare men det är ändå hennes förmåga att skapa en speciell närvaro i sina bilder, även om bilderna ofta är väldigt realistiska, som fascinerar betraktaren.

Ta målningarna "Om våren". Två målningar har en färgton i bakgrunden, två andra målningar har en annan färgton och de två sista målningarna har ännu en färgton i sin bakgrund.

Målningarna är dessutom hängda så att de bildar en slags svit som slingrar sig fram i lokalen. Det här är knappast något som de flesta utställningsbesökare noterar på ett medvetet plan. Men på ett undermedvetet plan känner de hur hängningen är en del av hur verket lyfts fram till betraktaren.

Anna Renström ställde ut på Härnösands Konsthall 2011 tillsammans med Cecilia Aro tillsammans med den Qvistska samlingen och visade då några målningar i det tema hon då arbetade med. Ett tema med målningar efter oskarpa bilder. Ett samtidigt surrealistiskt och realistiskt måleri.

En målning i den här utställningen är från den utställningen. Målningen är så helt annorlunda än de andra målningar, både de stora målningarna och de små målningarna som hon kallar "Skogsmark". Målningen har ingen titel.

Vi betraktare får fritt spelrum att känna hur målningen på något sätt anknyter till de andra målningarna.

Det är storheten med Anna Renströms måleri. Vi känner någonting som vi inte vet vad det är, men vi känner det ändå så tydligt.