Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst i fabriksmiljö – sex konstnärer ställer ut i den gamla tvättstugan i Köpmanholmen

I Köpmanholmen hänger det på konsten. I alla fall om man frågar Bill Olson, Eva Skåreus, Lars Ahlström och de andra konstnärerna som nu gör gemensam sak i den gamla tvättstugan på fabriksområdet. .

Först gick konsten i land på Ulvön. Sedan blev det några års konst i Bill Olsons trädgård.

Och i fjol var det premiär för ännu en konstnärlig mötesplats, en del i det kulturstråk som löper tvärs igenom Köpmanholmen – den gamla tvättstugan på fabriksområdet. Bill Olson kläckte idén, fastighetsägaren Leif Edlund gjorde tummen upp och tvättstugan förvandlades till en utställningslokal

Miljön – rått konstruktivistisk med vita stenväggar, ekande golv och ett för tillfället hejdat förfall – är en spännande inramning. Bill Olson pratar om kulturen i Berlin, dansarna i New York, konstnärer och kulturutövare i världens storstäder som samlas i tomma industrilokaler. Tvättstugan, en naken och uppfordrande mötesplats, är både en internationell trend och motpol till Höga Kustens vänligt blommande konstsommar.

– På det här sättet kan vi förvalta ett arv och ta hand om våra gamla industribyggnader, samtidigt som vi fyller dem med liv, hittar nya och spännande användningsområden.

"Det hänger på konsten" lyder parollen på den handmålade banderoll som flaggar på fasaden. För att illustrera detta anrop tar Bill Olson på sig en säkerhetssele och låter sig hissas upp i den gamla traversen. Det hänger på konstnären.

Tillsammans med Eva Skåreus, Lars Ahlström, Nic Langendoen, Margareta Jungerth-Boo och Anna Kristensen ska Bill Olson ställa ut i tvättstugan med start den 9 juli. Ett visst hemlighetsmakeri råder kring utställarna; det handlar om bildkonst i såväl digitalt som analogt format.

Eva Skåreus arbetar sedan några år med Köpmanholmens fabriksträdgård, en 460 meter lång trädgård som ska fungera dels som en fristående installation, dels som en pendang till populära Herrgårdsudden. Om Herrgårdsudden är en skulptur- och naturmiljö som tagit avstamp i bruksdisponentens gamla parkområde så blir fabriksträdgården en skildring av den sociala motpolen, arbetarkulturen, kvinnornas roll – och en komplettering av det kulturstråk som löper tvärs igenom Köpmanholmen.

Tvättstugan, som lite yrvaket blinkar mot sin nya roll som konsthall och mötesplats, ligger i direkt anslutning till fabriksträdgården.

– Tvättstugan var till för dem som jobbade i fabriken. Det finns ett sammanhang, hela området är en plats som både inspirerar och utmanar, säger Eva Skåreus.

Bill Olson nickar instämmande.

– Här kan man göra vad som helst. Dansare in residence, en kollektiv ateljé, skulpturutställningar, performances. Allt.

* * *

Läs mer: Minnenas trädgård byggs i Köpmanholmen

Läs mer: Bill Olson släpper loss i tvättstugan

För fler kulturnyheter: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida