Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könsrevolution på Facebook välkomnas

Annons

Nu behöver du inte längre kalla dig man eller kvinna på Facebook - ett femtiotal andra könsidentiteter lättar på tvångströjan. Åtminstone på engelska.

Äntligen, säger RFSL:s Susanne Adielsson som väntar på en lansering på svenska.

Från och med nu är Facebook-användare i USA inte längre begränsade till att presentera sig som man eller kvinna. De kan komplettera genom att välja mellan drygt 50 olika könsidentiteter, som "androgyn", "könsöverskridare" eller "transperson", skriver medier i USA.

Enligt Jan Fredriksson, Facebooks presskontakt i Sverige, är det ett test som nu rullas ut. Ambitionen är att det ska införas i andra länder så småningom, däribland Sverige.

Men det beror på hur det tas emot av användarna, säger Jan Fredriksson till TT.

Det blir också möjligt att välja ett könsneutralt pronomen för att undvika att bli kallad han eller hon, honom eller henne, i vännernas flöden. Och det går att anpassa inställningarna så att bara vissa vänner kan se en användares genus.

Redan nu kan svenska användare, som har språkinställningen US English, använda de nya alternativen. Man kan då välja könsneutrala pronomen som "he", "she" och "they".

Enligt Susanne Adielsson, ordförande för RFSL Malmö, är det många som uttrycker glädje över beslutet.

Äntligen har Facebook tagit ett aktivt beslut att varje individ har rätt att definiera sin könstillhörighet. Vi väntar nu på att det ska komma till Sverige, säger hon till TT.

Hon tror inte att det är en slump att nyheten släpps just under OS, och pekar bland annat på Googles regnbågsfärgade logga på invigningsdagen.

Det är strategiskt, säger hon.

Men det är fortfarande oklart om ordet "hen" får ta plats för de med svensk språkinställning.

Vi vet inte vilket ord det kommer bli, säger Jan Fredriksson.

Den nya funktionen har tagits fram i samråd med hbtq-organisationen Glaad, som anser att Facebook nu blir en säkrare plats för medlemmarna.

"Det är ett steg framåt mot att erkänna transpersoner och tillåter dem att berätta sin historia med egna ord", säger Glaads ordförande Sarah Kate Ellis i ett uttalande.

Mer läsning

Annons