Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsert som knockade publiken

Publiken på jazzklubben Metropol i Härnösand är bortskämd med att se musiker av högsta klass. Men i onsdags kväll knockades även denna kräsna publik av Kristian Jørgensen Quartet med svenske gitarristen Andreas Öberg.

Andreas Öberg hade varit en världskändis om han spelat gitarr i ett rockband. Nu spelar han jazz på en europeisk gammal orkestergitarr, inkopplad till en äldre rörförstärkare. Men denne blonde svensk spelar som om han vore en reinkarnerad Django Reinhardt, den belgiske romen som var tidernas snabbaste gitarrist.

Det var en märklig upplevelse att se de tre danska supermusikerna i Kristian Jørgensen Quartet med nästan fånigt lyckliga leenden över att få spela med Andreas Öberg.

Danmark är ett verkligt jazzland. Världens främste jazzviolinist (jämte Stephane Grappelli i franska Hotkvintetten) var och är Svend Asmussen (Svend Asmussen fyllde 95 år i förrgår och är still going strong). Världens främste kontrabasist var Niels Henning Ørsted Pedersen.

Kristian Jørgensen förvaltar den danska jazzviolintraditionen på ett förnämligt sätt. Thomas Fonnesbæk var lärjunge till Niels Henning Ørsted Pedersen och axlar nu dennes mantel som fantombasist. Undertecknad har inte hört en bättre basist sedan...ja, det är bara några månader sedan Palle Danielsson spelade på Metropol (och Thomas Fonnesbæk spelade själv nyss i Härnösands domkyrka med Lars Jansson Trio).

Men så är det med Metropol, Sveriges bästa jazzklubb i Sveriges bästa jazzstad. Publiken bygger upp ett slags uppslagsverk om jazzmusik av högsta klass.

Andreas Öberg är en otrolig gitarrist. Jag har inte sett något liknande sedan jag såg Ulf Wakenius för några år sedan på Metropol. I Wakenius fotspår håller Öberg nu på att erövra USA.

Publiken i Härnösand fick höra en räcka jazzlåtar, från gamla standards till några avslutande rökare (Nat Adderleys Work Song, oj, oj). Som extranummer fick publiken höra tidernas bästa jazzlåt (ledtråd: skriven av en tysk till en tysk musikteaterpjäs).

Örnsköldsvikspubliken får höra dessa virtuosa musiker i kväll. Det kan bli tidernas jazzkonsert på Brux.

KONSERT

Kristian Jørgensen Quartet featuring Andreas Öberg

Kristian Jørgensen, fiol, Andreas Öberg, gitarr, Thomas Fonnebæk, kontrabas, Carsten Bagge, trummor.

Metropol, Härnösand, onsdag kväll.