Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konjunkturinstitutet: Botten är nådd

Annons

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) ser tecken på ljusning i ekonomin och att konjunkturen har bottnat. Det beror bland annat på skattesänkningar och låga räntor.

Nu har vi haft två kvartal när BNP ökar och vi räknar nu med högre tillväxt än vi tidigare trodde, en ganska kraftig upprevidering, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TT.

Sveriges BNP faller med 4,4 procent i år, för att stiga med 2,7 procent nästa år och öka ytterligare till 3,3 procent 2011, enligt KI:s nya prognos. Arbetslösheten landar i snitt på 8,5 procent i år, för att stiga till 10,1 procent nästa år och stiga ytterligare till 10,4 procent ett år senare.

Inflationen, mätt i KPI, blir negativ i år, -0,3 procent. Nästa år blir den positiv igen, 0,5 procent, för att stiga till 1,7 procent 2011.

Arbetsmarknaden utvecklas också bättre och den kommer inte upp på så höga nivåer som vi befarade, men vi kommer fortfarande att få se stigande arbetslöshet en tid framåt, säger Dillén.

KI har ingen kritik mot Riksbankens bedömning av den framtida räntebanan. Riksbanken har aviserat att den första reporäntehöjningen ska komma först nästa höst medan marknaden tror att den kommer tidigare.

När det gäller tidpunkten för räntehöjningen ligger vi och Riksbanken ganska i fas med varandra, säger Dillén.