Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konjunkturen går snabbt upp i norr

Konjunkturläget för norrländska företag har förbättrats kraftigt sedan i våras.
Uppgången är tydligt bättre än i riket som helhet.
Det visar Norrlandsfonden i en rapport.

Annons

– Samtliga norrlandslän uppvisar en konjunktur som är bättre än normalt. Företagen som ingår i undersökningen vittnar om en stark framtidstro, konstaterar Lars-Olov Söderström, VD i Norrlandsfonden, i en kommentar.

I rapporten som bygger på siffror från Konjunkturinstitutet syns skillnad mellan olika branscher.

Bygg- och anläggningsföretagen ser en klar bättring men fortfarande är konjunkturen svag. I detaljhandeln går det trögare i Västernorrland.

Tillverkningsindustrin går något bättre i Norrland än i Sverige som helhet. Men det finns inget tydligt uppsving jämfört med motsvarande mätning under våren och det spretar mycket mellan olika län.

Privata tjänsteföretag däremot visar ett kraftigt förbättrat läge.

Enligt Lars-Olov Söderström kan ökad diversifiering i näringslivet förklara varför Norrland klarat sig bra under konjunkturnedgången och nu återhämtar sig snabbare än riket.

– Norrlandslänen har tidigare varit råvaruberoende men har nu etablerat ett mer differentierat och komplett näringsliv som klarar konjunktursvängningar bättre.

– Basindustrins betydelse ska självklart inte underskattas, men ett mer komplett näringsliv i Norrland skapar en ny stabilitet och styrka över konjunkturcyklerna, kommenterar han.

Eftersom framtidstron spirar även hos hushållen blir slutsatsen att Norrland har skäl att känna tillförsikt.

– Företagens bedömningar vittnar om ett inneboende självförtroende. Man låter sig inte nedslås på samma sätt av internationella orosmoln och en slags allmän pessimism på nationell nivå, noterar Lars-Olov Söderström.

Rapporten täcker de fem länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg.

Annons