Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kongressens oförmåga irriterar Obama

Annons

President Barack Obama är otålig och missnöjd sedan kongressen visat sig oförmögen att ta sig ur sörjan med det överhängande finansiella stupet som alla känt till i över ett år.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, och minoritetsledaren, republikanen Mitch McConnell, har nu presidentens uppdrag att fram ett gemensamt förslag för att bryta dödläget i budgettvisten inom cirka två dygn. Detta ska ske i den mest splittrade och låsta kongressen i modern tid.

Reid och McConnell, bägge skickliga taktiker och kända för sin långvariga fejd, har gått den här matchen tidigare.

Deras senaste gemensamma fajt utföll inte så väl. Det var uppgörelsen i augusti 2011 för att undvika att den amerikanska statsapparaten skulle tvingas ställa in betalningarna. Den ansträngningen, liksom den nuvarande, härrörde ur en plan för att kraftigt minska budgetunderskottet som blev ett fiasko.

Men de har aldrig haft oddsen så stadigt emot sig som nu när de ska undanröja risken för att landet ska rasa utför budgetstupet. Det skulle innebära generella skattehöjningar som skulle gälla från tisdag och automatiska åtstramningar som skulle sätta i gång från onsdag, tillsammans värda 600 miljarder dollar. Effekten skulle kunna bli att USA återgår i recession.

De faktiska åsiktsskillnaderna är bara en del av utmaningen. Ingen av dem vill stå med svarte petter när det är över och dras med misstroende från kongressledamöterna. Men varje framgångsrik uppgörelse kräver åtgärder som kommer att få såväl Republikanerna som Demokraterna att tappa ansiktet.

Vanligt folk, de gör sitt jobb, de håller sig inom tidsgränser, de sätter sig ner och de diskuterar saker, och då händer saker. Om det finns oenighet, klarar de upp oenigheten. Intrycket att vårt valda ledarskap inte kan göra samma sak är svårbegripligt för dem, kommenterar en irriterad president.

Mer läsning

Annons