Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kongodömda kan få Norge-straff

Det finns inget uttalat kongolesiskt löfte om att de dödsdömda norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French ska överföras till Norge för att sona sitt brott där.

Däremot har Kongo-Kinshasas justitieminister Emmanuel-Janvier Luzolo ställt sig positiv till att diskutera att norrmännen, som är dömda för mord och spioneri ska kunna överföras till norskt fängelse.

Tidigare uppgav norska radion NRK att Arild Öyen, norska UD:s speciella sändebud i länderna kring Victoriasjön, att justitieministern för honom givit uttryck för att han önskar att de två norrmännen ska få komma hem till Norge. Men enligt senare uppgifter är den kongolesiska regeringen i dagsläget bara positivt inställd till att diskutera en överföring - så snart domen mot norrmännen vunnit laga kraft.

Öyen sägs under mötet med Luzolo åter ha fått garantier för att dödsdomarna mot Joshua French och Tjostolv Moland inte verkställs.

Norrmännen dömdes för mord på chauffören Abedi Kasongo i maj i fjol. De dömdes också för att ha spionerat på Kongo-Kinshasa för Norges räkning.

French har betecknat utslaget som "ett fullständigt justitiemord".

De båda dömdes också att betala skadestånd till kongolesiska staten och till offrets familj och kollegor.