Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konferens om kyrkligt kulturarv

I dagarna två har cirka 130 personer från hela landet som arbetar med kyrklig kulturmiljövård deltagit i en stor konferens i Härnösand och Sundsvall. På tisdagen gjordes bland annat ett besök i Ytterlännäs gamla kyrka.

Varje år arrangeras en stor konferens med fokus på kulturmiljövårdsarbetet inom Svenska kyrkan. Värd för årets upplaga var Härnösands stift. Den arrangerades i samarbete med Centrala samrådsgruppen för kyrkliga kulturarvet och Riksantikvarieämbetet.

På tisdagen inleddes konferensen i Härnösands domkyrka med deltagande av biskop Tony Guldbrandzen och riksantikvarie Inger Lilienquist som tidigare var länsantikvarie i Västernorrland. Efter lunch på hotell Höga Kusten bussades deltagarna till Ytterlännäs gamla kyrka och Torsåkers kyrka i Prästmon. Där anordnades visningar av de två vackra medeltidskyrkorna.

Under onsdagen, som inleddes med en morgonbön ledd av Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius, hölls en lång rad föreläsningar. Glesbygdsverkets ställföreträdande generaldirektör Mats Elg var först ut under rubriken "Kyrkorna - möjlighet för glesbygdens utveckling."

"Kyrkorna i det mångkulturella samhället - allas rum?" var den frågeställning som poeten och kulturskribenten Mohamed Omar försökte att besvara och belysa i sitt föredrag. Konferensen avslutades på eftermiddagen där aktuella frågor med koppling till ämnesområdet diskuterades under ledning av Inger Liliequist och Svenska kyrkans generalsekreterare Lars Friedner.

- Det är viktigt att träffas personligen på nationell och sammanfattningsvis blev det en givande konferens, säger Rickard Isaksson som är stiftsantikvarie i Härnösands stift.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70