Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromiss ger samlingsregering

Annons

Efter tio månaders dödläge har Libanon en ny regering. Den ska innehålla både shiamuslimska Hizbollah och sunnimuslimer från kretsen runt Saad al-Hariri.

Blocken har enats om att samarbeta under Tammam Salam, som fick uppdraget att bilda regering förra våren. Enligt beskeden på lördagen får regeringen 24 ministrar. Åtta portföljer går till Hizbollah, åtta till al-Hariris läger och åtta till neutrala mittenpolitiker som ska balansera de två blocken.

De är tre år sedan Hizbollah och Haririlägret senaste förmådde samarbeta.

Balansgången mellan Libanons befolkningsgrupper är alltid svår, och inbördeskriget i grannlandet Syrien ökar påfrestningarna. Hizbollah, som är både gerilla och parti, deltar aktivt i striderna på Assad-regimens sida. Haririlägret stöder däremot upproret mot regimen.

Tamman Salam, som ska leda regeringen, är sunnimuslim och tillhör en av de mäktigaste familjerna i Libanon.

Utrikesminister blir nu den kristne Gebran Bassil. Han är svärson till Michel Aoun, som hade en ledande roll i slutet av inbördeskriget 1975-1989 och då gjorde starkt motstånd mot Syriens inblandning i Libanon. Men de maronitiskt kristna Bassils och Aouns rörelse inledde ett överraskande samarbete med shiitiska Hizbollah 2006; en talande bild av hur komplicerat alliansbyggande är i Libanon.

Mer läsning

Annons