Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunistiska Partiet: "Skäms Izaias Englund – vi är inga diktaturromantiker"

Angående ”Har vi sett världens mest patetiska demonstrationståg?”, ledartext på allehanda.se 15 maj.

Tomas Izaias Englund uppmärksammar på ledarplats vår och ett par andra organisationer och partiers medverkan i Ådalsmarschen.

Demonstrationstågets syfte var att uppmärksamma skotten i Ådalen 1931, och arbetarrörelsens offer i Lunde. Ett viktigt syfte!

Då väljer Izaias Englund att förlöjliga och håna oss som gick marschen. Det är uppenbart att han inte klarar av att en del av oss som deltog är kommunister, och dessutom inte skäms för att visa det.

Men det är Izaias Englund som borde skämmas när han känner till historien, och ändå väljer att ställa sig vid sidan av och håna. Tycker han skjutna arbetare inte är värda att minnas?

Han avfärdar oss som diktaturromantiker, när vi kommunister alltid kämpat för utökad demokratin – att gälla även på arbetsplatser och över företagen.

■■ För fler insändare, klicka här.

Det som är verkligt ironiskt är att bli anklagad för diktaturkramare när vi uppmärksammar hur svensk militär mördade arbetare för att de utövade sin demokratiska rättighet – att strejka och demonstrera.

Kapitalets diktatur har aldrig varit tydligare! Visst borde fler vara med och uppmärksamma, minnas och hedra händelserna i Ådalen.

Men allt har en början och det är bara andra året i rad som det arrangeras. Samtidigt som vi mindes Ådalen 31, uppmärksammade Sollefteå sjukhus, stödet för BB-ockupationen och hamnarbetarnas strejk i Göteborg.

Det var därför vi var där. Och inte någonstans under marschen romantiserade vi någon diktatur. För att, som liberaler brukar göra, vinna billiga antikommunistiska poäng drar Izaias Englund upp Östeuropa.

Vi har dragit de nödvändiga lärdomarna av arbetarrörelsens historia, och socialismens första försök, utan att tumma på våra grundvärderingar. Vad har Izaias Englund lärt av skotten i Ådalen 1931?

Pär Johansson

Kommunistiska Partiet

Maja Ericson

Revolutionär Kommunistisk Ungdom

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Svar Direkt:

För att uttrycka det hela diplomatiskt så har nog Kommunistiska Partiet med ungdomsförbund ett litet... tja, låt oss kalla det för ett mindre, varumärkesproblem.

NI hävdar minsann att ni är goda demokrater, men är samtidigt en marxistleninistisk vänstersekt som läser Stalin och marscherar under hammaren och skäran. Kanske är det dessa små detaljer, och besvärande omständigheter, som gör att ni avfärdas som diktaturkramare?

Faktum är att det inte ens är särskilt "höger" att ha den uppfattningen. Till och med Vänsterpartiet tar ju avstånd från era kommunistiska fantasier. Att försöka utnyttja Ådalen 31 i stalinistiska propagandasyften är bara tragiskt.

Tomas Izaias Englund

Politisk redaktör (lib)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel