Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuners pensionsskuld tung börda

Annons

Kommunernas kostnader för framtida pensioner ökar - och är nu i genomsnitt 25 268 kronor per invånare, enligt en rapport.

Och skuldberget kommer att fortsätta växa.

Den totala pensionsskulden i Sveriges kommuner är nu uppe i 242 miljarder kronor, enligt en rapport från Skandia.

De län som har den högsta pensionsskulden i snitt per invånare är Jämtland, Gotland och Norrbotten.

Allvarligt, anser Skandia som vill att fler kommuner ska planera för hur de ska hantera skuldberget.

Vi kan konstatera att pensionsskulden riskerar att bli en tung framtida kostnad för många kommuner, säger försäljningschef Greger Gustafson.

Allt fler kommuner har börjat amortera på sina skulder vilket enligt Skandia är positivt.

I år får kommunerna 11 miljarder kronor från ett tillfälligt överskott från AFA Försäkring, som administrerar kommunernas avtalsförsäkringar, pengar som Gustafson tycker kommunerna ska använda för att amortera på pensionsskulden.

Det finns enligt Skandia två faktorer som förvärrar problemet med pensionsskulden. Nästan sju av tio kommuner har haft en negativ eller svag befolkningsutveckling de senaste 40 åren. Det innebär att skatteintäkter från allt färre personer ska finansiera de framtida pensionsutbetalningarna.

Den andra är att skuldberget kommer att växa, till nästa årsskifte med cirka 20 miljarder enligt Skandias beräkningar. Anledningen är krisen i flera europeiska länder som fått räntorna att sjunka.

Skandia har tidigare fått kritik av bland andra Sveriges kommuner och landsting (SKL) som kallat Skandias skuldrapport för skrämselpropaganda.

Mer läsning

Annons