Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna i Västernorrland måste ta undernäringen på allvar

Undernäring är ett stort folkhälsoproblem som alldeles för få talar om. Det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden. SPF Seniorerna har medverkat och tagit fram en rapport som kartlagt omfattningen. Den visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar ligger i riskzonen.

Det finns stora skillnader mellan kommunerna i Västernorrland. Ånge tillhör den tiondel av kommuner i landet som relativt sin storlek gör flest riskbedömningar medan Sollefteå, som är sämst i länet, också ligger sämst till i förhållande till samtliga kommuner i Sverige. Även Örnsköldsvik utmärker sig negativt och är näst sämst i vårt län.

Vi har inte råd att fortsätta att negligera undernäring, som är ett mycket allvarligt hot emot hälsan.

Undernäring leder till sämre svar på behandling, sämre livskvalitet för den drabbade, längre vårdtider, förtida död samt stora kostnader för samhället. Den samlade kostnaden för undernäring inom vård och omsorg beräknas i runda tal vara dubbelt så stor som kostnaden för övervikt och fetma. Trots dessa allvarliga konsekvenser är uppmärksamheten i samhället skrämmande liten.  

Det ses ofta som en "naturlig" följd av sjukdom och åldrande och därmed något som inte kan att påverkas, men det är fel. Undernäring går att behandla, ofta framgångsrikt om rätt resurser sätts in i tid. Att servera godare mat för att komma åt problemet räcker tyvärr oftast inte. Behandling av undernäring måste ses som en integrerad del av medicinsk behandling, där god och näringsrik mat kompletteras med andra insatser.

I ett land med en växande och åldrande befolkning är det angeläget att vård och omsorg uppmärksammar och prioriterar detta allvarliga hälsoproblem. Vi behöver en kraftsamling bland kommunerna. Vi har inte råd att fortsätta att negligera undernäring, som är ett mycket allvarligt hot emot hälsan.

John-Erik Westman, ordförande SPF Seniorerna Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel