Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna dåliga på att lyfta anpassade sportlovsaktiviteter – "Det ska finnas något för alla"

Sportlovet i Västernorrland är i full gång. En ny granskning som Humana gjort visar att kommunerna brister i information kring aktivteter som är tillgänglighetsanpassade.
– Det ska självklart finnas något för alla under sportlovsveckan, säger Lars Johansson, ungdomssamordnare på Härnösands kommun.

För fjärde året i rad har Humana undersökt olika kommuners hemsidor och vilken information om aktivteter anpassade för personer med funktionsnedsättning ser ut under sportlovsveckan. Enligt undersökningen är det endast två kommuner i länet, Sundsvall och Örnsköldsvik, som ger viss information om anpassade aktivteter.

Läs också: Sportlovet i full gång – skicka in dina bilder till oss

– Tillgänglighetsanpassade aktiviteter ger inte bara fler möjlighet att ha ett aktivt sportlov, utan bidrar också till att förbättra hälsan för en stor grupp människor. I många fall är det föreningar som står för sportlovsaktiviteterna. Kommunerna bör driva på för att fler aktiviteter ska bli tillgängliga och att det ska finnas information om dem, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Lars Johansson som är ungdomssamordnare ser problemet med att informationen brister kring tillgänglighetsanpassade aktiviteter för de som vill uppleva sportlovet till fullo.

Läs också: Ostadigt väder på sportlovet – då är det bäst chans till sol

– Vi får information från olika föreningars aktiviteter under sportlovsveckan men man får inte glömma att alla inte gäller fysiska aktiviteter. Det finns tillfällen där man exempelvis kan få fiska, bygga, åka pulka eller göra olika saker på kulturföreningar som kan vara anpassade för alla. Det kanske finns vissa saker som är lättare att göra än andra, säger Lars Johansson.

Men hur då denna brist på information botas?

– Det gäller att alla ska kunna få vara med på allt oavsett om det är lov eller inte, året om och berätta om att det är möjligt. Det kan bara bli bättre, säger Lars Johansson.

Granskningen av hemsidorna genomfördes den 7 mars.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.