Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner kräver del av vindkraften

Kommunerna i Jämtlands län vill framöver ha del av intäkterna från vindkraftverk som byggs i länet.

Den nya policyn, som klubbades i veckan, får branschorganisationen Svensk Vindenergi att se rött.

De stora intäkterna från vattenkraften har gått kommunerna i Norrlandslänen förbi. Det är, enligt Tomas Palmgren, chef för Kommunförbundet Jämtlands län, bakgrunden till policyn som förbundets styrelse antog i måndags.

En av huvudprinciperna är att de bygder som berörs av vindkraftsutbyggnaden ska få en årlig "bygdepeng" på minst en procent av bruttovärdet av den el som verken producerar.

Det här är ett sätt att underlätta investeringarna, att bygden ser att vi får faktiskt nytta av det här i vår lokala ekonomi, säger Palmgren.

Det dokument som förbundet tagit fram kallas formellt för "politisk viljeyttring". Men från Svensk Vindenergis sida betraktas det som rena utpressningsförsöket.

Det är ju faktiskt en form av kommunalt skatteuttag som enligt våra jurister inte alls är förenligt med lagen. Vi har rekommenderat våra medlemsföretag att inte gå med på det här, säger branschorganisationens vd Matthias Rapp.