Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens agerande upprör: "En stor käftsmäll mot medborgarinflytandet och den demokratiska processen"

Härnösands kommunledning har gjort en samrådsredogörelse över de yttranden som inkommit över den föreslagna detaljplanen för hotellet vid simhallen.

Av antalet inkomna synpunkter i planärendet att döma, torde aktuellt planärende tillhöra en av de mest ifrågasatta planfrågorna som berört kommunen i modern tid.

Om vi bortser från de grupper som kommunen redan har i sin hand; länsstyrelsen, Svensk Handel, Socialdemokraterna och några till, har uppåt 40 yttranden inkommit som är mer eller mindre kritiska till projektet.

Inte i en enda av de 100-tals inkomna synpunkterna finns en enda reflektion från kommunen att tillmötesgå någon av synpunkterna, eller att fundera på hur framförd problematik ska lösas. Kommunen har redan svaret.

Det är ju lite märkligt att alla begåvade personer som har något att tillföra skulle sitta och arbeta på just Härnösands kommun som tjänsteman eller politiker.

■■ För fler insändare, klicka här.

Den process som plan- och bygglagen stadgar för att ta fram en ny detaljplan är till för att just få ett samspel mellan samhällets olika delar, för att få en optimal utformning av den föreslagna planen. Processen är ett uttryck för att stimulera medborgarinflytandet.

Kommunen hade kunnat skriva samrådsredogörelsen utan att ha något samråd. Man har svaret redan innan man har startat processen. Samrådsredogörelsen är helt enkelt en stor käftsmäll mot medborgarinflytandet och den demokratiska processen.

Man skulle kunna tänka sig att kommunen försökt maskera medborgarinflytandet med att i alla fall tillgodose några inkomna synpunkter med några kosmetiska ändringar. Men icke.

Budskapet är tydligt. ”Medborgarna ska inte komma här och besvära oss och tro att de kan tillföra något.”

Så varför anmoda allmänheten att inkomma med synpunkter när de är helt ointressanta?

Kommunens samrådsredogörelse torde vara ett historiskt viktigt dokument för att kunna förklara hur den demokratiska processen monterades ned i Härnösand.

Föreningen Utveckla Härnösand kräver att kommunen i vart fall upprättar en kostnadssammanställning över de åtaganden som bedöms bli en följd av hotellbygget.

Kalkylen ska redovisas för kommunmedborgarna och de politiska grupperna i god tid före att planen skickas vidare för eventuellt antagande.

Kommunledningen har visat sig ha en stark aversion mot att göra beräkningar över vad framtida investeringsåtaganden kan bedömas kosta skattebetalarna.

Kommunen kan inte ha som princip att först besluta sig för åtaganden och sedan göra en kalkyl. Det är varken trovärdigt, respektfullt eller professionellt.

Byggande av en ny ridanläggning för 70 miljoner kronor som ingen aktör i dag verkar vilja ta ansvar för och ingående av ett koncessionsavtal med hotellbyggaren Attini, där 50 miljoner kronor extra har bedömts som behövlig bonus till Attini för att förverkliga hotellet, är bara två närliggande exempel på ansvarslös ekonomisk politik.

Lars-Erik Eriksson

Uno Gradin

Föreningen Utveckla Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel