Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill lägga ner Mogårn och Sidensjögården: "Nödvändig åtgärd"

Närmare 100 anställda berörs när kommunen väljer att avveckla vård- och omsorgsboendena Mogårn och Sidensjögården.
– Alla har förtur till andra jobb inom kommunen, säger Anna Reynberg Sjölund, avdelningschef för särskilt boende i kommunen.

I tisdags fick personal vid Sidensjögården och Mogårn beskedet att deras arbetsplatser ska avvecklas.

– De åtgärder vi nu föreslår ser vi som nödvändiga för att erbjuda en effektiv verksamhet med hög kvalitet, säger förvaltningschef Katarina Jensstad.

Enligt Anna Reynberg Sjölund planeras avvecklingen av Mogårns vård- och omsorgsboende ske successivt med början i år och vara helt genomförd när det så kallade Nybygget i Själevad ska tas i bruk 2018.

Läs mer: Två äldreboenden i Örnsköldsvik får framtidsbesked idag

När det gäller avvecklingen av Sidensjögården handlar det i ett första skede om att flytta 20 korttidsplatser till centrala Örnsköldsvik. Planerna är att påbörja förändringen under 2016. De åtta boendeplatser för dementa som finns för Sidensjögården berörs inte av förändringen.

– Vi lämnar lokalerna för att de inte är ändamålsenliga. Nu får konsult och service ta vid. Kanske kan det bli annan verksamhet som bedrivs i lokalerna. Alternativt kan det också bli någon privat aktör som tar över, säger Anna Reynberg Sjölund.

– Uttjänta fastigheter och äldre vård- och omsorgsboenden som inte lever upp till dagens krav behöver successivt fasas ut, säger Katarina Jensstad och tillägger:

– Dagens och morgondagens äldreomsorg behöver ändamålsenliga lokaler som uppfyller gällande krav på boendestandard och arbetsmiljö.

Anna Reynberg Sjölund tror att utfasningen den närmaste tiden av både personal och boende ska gå bra.

Läs mer: Uppdraget: Fokus på kvinnors ohälsa

Läs mer: Förvärrat ekonomiskt läge för Örnsköldsviks kommun

– En del boende, precis som en del personal, kommer att flytta till Nybygget i Själevad. En del boende kommer också att få flytta till redan befintliga och anpassade lokaler, säger hon och tillägger att det kan bli frågan om att avdelningar får ta emot fler boende i framtiden.

– Vi har redan en personaltäthet, som gör att det kan bli så. Det kan även bli att vi måste förstärka upp. Vi utgår från behovet och de brukare vi har.

– Genom att låta omstruktureringen pågå under en längre tidsperiod har vi goda förhoppningar om att hitta lämpliga lösningar för såväl boende som medarbetare, säger Anna Reynberg Sjölund.

Sidensjögården togs i bruk i början på 70-talet och Mogårn ungefär tio år senare. Sammanlagt berörs lite drygt 50 äldre, som bor på de två boendena.

Närmare 100 anställda, inklusive vårdare, köks- och hemtjänstpersonal, kommer också att beröras de närmaste två åren.

Politiskt beslut kommer att fattas i mars.

■■ Hade du velat ha den här nyheten i din mobil direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotiser. Ladda ner den till Iphone eller Android.