Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill köpa stationsområdet

Om två veckor ska bud för det gamla stationsområdet vara inlämnade. För Örnsköldsviks kommun skulle ett köp av fastigheten vara en fortsättning på expansionen i hamnområdet.

Som ÖA tidigare berättat, har Örnsköldsviks kommun visat intresse att köpa fastigheten på varvskajen. Nu har ägaren, statliga Jernhusen, startat försäljningsprocessen i samarbete med Colliers International.

– Nu när vi vet att Jernhusen har för avsikt att sälja är vi väldigt intresserade. Det är ett av de framtidsområden där vi kan fortsätta utveckla Örnsköldsvik. Vi har byggt på hamnsidan, nu ser vi möjlighet att fortsätta expansionen på andra sidan, säger Peter Holmqvist, avdelningschef på tillväxtavdelningen vid Örnsköldsviks kommun.

Under vecka 41 ska indikativa bud för området vara inlämnade.

– Därefter kommer intressenter beredas tillfälle att besikta fastigheten och göra en due diligence (en analys och riskbedömning av fastigheten, reds. anm.). Några veckor senare, preliminärt vecka 44, kommer slutbuden kunna lämnas in, säger Charlotte Högberg, fastighetsrådgivare på Colliers International.

Avsikten är sedan att genomföra försäljningen innan årsskiftet.

För två år sedan antog kommunen en ny detaljplan för området. Här finns möjlighet att skapa ett nytt kvarter med bostäder, handel, kontor och mindre industriverksamhet.

Fastigheten gränsar till det område där hamnmagasinen ligger och där det i kommunens skärgårdssatsning finns planer på en stadsnära camping. Skulle fastigheten tillfalla en annan köpare än kommunen, ser Peter Holmqvist ändå gärna att området utvecklas i samförstånd.

– Det är ett strategiskt viktigt område, säger han. Det värsta skulle vara om någon köper området och lägger det i malpåse. Det tycker vi skulle vara tråkigt.

Fastigheten är på fem och en halv hektar mark och två hektar vatten. Colliers International har nu annonserat och kontaktat möjliga intressenter lokalt och nationellt.

– Det finns ett stort intresse för fastigheten, förutsättningarna är goda för att det ska bli ett trevligt område. Fastigheten ligger nära vattnet och stationsbyggnaden är estetiskt tilltalande, säger Charlotte Högberg.

Förra hösten avslutade Trafikverket en sanering av området för totalt 6,5 miljoner kronor. Saneringen har gjorts för dagens industriella ändamål, så om det i framtiden byggs bostäder måste ytterligare mark- och miljöanalyser göras.